Mikulášská lidová tradice: víte, kde se vzal Mikuláš a jeho družina?

Mikulášská lidová tradice: víte, kde se vzal Mikuláš a jeho družina? 

Hodné obdarovávají, zlobidla postraší. Mikuláše a jeho družinu snad není třeba ani představovat. Znáte ovšem původ mikulášské nadílky? A jak chodí Mikuláš za humny?

Vyprávění o životě biskupa Mikuláše je naplněno štědrostí a řadou divů. I proto je svatý Mikuláš, narozený ke konci třetího století, jedním z nejuctívanějších světců. Stal se patronem právníků, studentů, rybářů, námořníků, lékárníků, ale také patronem dětí. A tak 5. prosince, v předvečer výročí své smrti, chodí tento vlídný stařec s plnovousem obdarovávat děti hodné a poučovat hříšníky. Jak ovšem přišel k této roli?

Legenda o dcerách zachráněných z nevěstince

Jedna z nejznámějších legend, která se pojí ke svatému Mikuláši, vypráví o zadluženém otci a jeho třech dcerách. Aby dlužník mohl svůj dluh vyrovnat, poslal své dcery do nevěstince, aby mu pomohly se splácením.

Když se o neblahém osudu rodiny dozvěděl biskup Mikuláš, zanechával dívkám v okně nadílku - zlaťáky, které dluh zaplatily a dívkám dokonce zůstalo dost i na věno. Odtud dost možná vznikla dodnes známá tradice mikulášské nadílky. Mikuláš pomohl takto podle legend dalším dívkám, které čekal podobný osud, a tak se stal i patronem prostitutek.

Nerozlučná trojice - Mikuláš, čert a anděl

Aby Mikuláš zvládl rozlišit hodné od zlobivých, na to má nejen knihu hříchů, ale i dva pomocníky - anděla a čerta. Jak se stalo, že se tato trojice dala dohromady? Biskup Mikuláš, který byl křesťany vyzdvihován jako divotvorce, byl vždy ten, který obdarovává. Chodíval do domácností sám, popřípadě nechával dobroty za oknem. 

Až po nějakém čase se k němu přidala poměrně velká družina. Stávalo se tak zejména na vesnicích, kde do značné míry přetrvávaly pohanské rituály a zvyky. Zde byl Mikuláš součástí velkého masopustního průvodu jako celá řada dalších podivuhodných bytostí. Snahou církve bylo pokřesťanštit pohanský svět, ten se ovšem nedal snadno. Časem se z celého průvodu vydělili během 19. století anděl s čertem. A tak tato trojice chodí v adventním období k dětem dodnes.

Jiný kraj, jiný mrav

Mikuláš má ovšem i jiná podobenství napříč světem. V Polsku například Mikuláš děti obdarovává do předem připravených bot. Typicky nejznámějším je ovšem americký Santa Claus, který obdarovává děti sice až na Vánoce, jeho vzorem ovšem není nikdo jiný než právě biskup Mikuláš. V Nizozemsku zas Mikuláše doprovází Černý Petr, oba za dětmi údajně dojíždějí lodí až ze Španělska.

Pozor by si děti v některých krajích u nás měly dávat zejména na Mikulášku. Ta byla totiž daleko přísnější než její mužský protějšek. Sladkosti nerozdávala, dbala o slušné vychování a pravidelné modlení. Její zbraní byla metla, kterou neposlušné děti švihala, a na Přerovsku prý dokonce srpem stínala ty největší hříšníky.

Nebezpečí přichází také z Rakouska. Čerti Krampusáci nahánějí husí kůži už jen od pohledu. Rohatí démoni s věrohodnými maskami jsou v poslední době velkou atrakcí i v České republice, ovšem co se strašení týče, je to opravdu jiná liga. S těmito čerty opravdu už nejsou žerty.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!