O víkendu začal hudební festival v Českém Krumlově. Letošní ročník se zaměří na české umělce

O víkendu začal hudební festival v Českém Krumlově. Letošní ročník se zaměří na české umělce 

O víkendu byl zahájen již devětadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Třítýdenní přehlídku zahájil Jiří Bárta za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Dvořákovým Koncertem pro violoncello. Mottem letošního ročníku je Český Krumlov s českými umělci.

I přes všechny nejistoty a hygienická nařízení byl v Českém Krumlově úspěšně zahájen další ročník Mezinárodního hudebního festivalu. Letos se koná již po devětadvacáté a opět trvá tři týdny. Mottem tentokrát zní Český Krumlov s českými umělci – program je totiž zaměřen především na prezentaci tuzemských umělců.

„Jsem moc rád, že se i přes nezvyklou situaci spojenou s koronavirovou pandemií podařilo festival zachovat a úspěšně zahájit. Došlo ke změnám v programu, ale myslím, že jsme připravili velmi zajímavou dramaturgii. Jsem potěšen, že oslovení čeští umělci a orchestry naši nabídku účinkování na 29. ročníku přijali. Těším se na všechny koncerty a věřím, že si je přes všechna omezení užijeme,“ uvedl prezident festivalu Jaromír Boháč.

Festival v pátek zahájil přední český violoncellista Jiří Bárta s Dvořákovým Koncertem pro violoncello. Doprovodila jej zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů

Operní galavečer s Pavlem Černochem. Foto: MHFČK

„Každý koncert je vazba mezi hledištěm a jevištěm. Všichni hudebníci jsme jako jeden tým cítili, že to posluchače v sále baví. Potlesk ve stoje byl úžasný a nás všechny odměnil tak fantasticky, že orchestr i já jsme v sedmém nebi,“ popsal večer dirigent Leoš Svárovský, pod jehož taktovkou na zahájení hrála Filharmonie Bohuslava Martinů.

Jiří Bárta v Českém Krumlově nevystoupil poprvé. „Poprvé jsem tu byl v polovině 90. let. Byl to začátek mojí kariéry, i festivalu. Dá se říct, že šedivím s festivalem. Vždycky se do Českého Krumlova vracím jako do pohádkového města, které má úplně jinou atmosféru a skvělé publikum. Zahajovací večer tady nebyl moje poslední vystoupení. Hraji v Zámecké jízdárně ve středu 23. září se svou ženou Terezií Fialovou Beethovenových pět Sonát pro violoncello a klavír,“ pozval diváky na své druhé vystoupení violoncellista.

Operní galavečer s Pavlem Černochem. Foto: MHFČK

Naopak poprvé na festivalu vystoupil tenorista Pavel Černoch. „Na festivalu jsem jako účinkující poprvé. Ale byl jsem se zde několikrát podívat jako host, abych si poslechl skvělé zahraniční kolegy. Musím říct, že jsem z festivalu nadšený. Scéna je překrásná a Zámecká jízdárna má skvělou akustiku,“ nechal se slyšet světoznámý pěvec.  

Festival se koná do 3. října a nabídne například Baladu pro banditu, Český večer nebo koncert houslisty Pavla Šporcla. V Českém Krumlově se také po šestnácti letech představí Česká filharmonie.

Jiří Bárta s Filharmonií Bohuslava Martinů. Foto: MHFČK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!