Zranitelnost a intimita coby ústřední motiv. Nejlepší filmy belgické režisérky Marion Hänsel

Zranitelnost a intimita coby ústřední motiv. Nejlepší filmy belgické režisérky Marion Hänsel 

Společně s Chantal Akerman patřila Marion Hänsel ke nejznámějším belgickým režisérkám. Obě filmařky byly mezi prvními, v jejichž díle se setkáváme hlavně s intimními, osobními problémy. Ve snímcích Marion Hänsel, mnohdy inspirovaných úspěšnými beletristickými díly, často vystupují komplikované, avšak silné ženské postavy; prostor ovšem dostávají i obdobně houževnatí mužští hrdinové. Památku nedávno zesnulé režisérky jsme se rozhodli uctít výběrem jejích nejlepších filmů.

Le Lit (1982)

Přestože Marion Hänsel studovala zprvu herectví v newyorském Actors Studio, poprvé na sebe upozornila v roce 1982 svým celovečerním režijním debutem Le Lit, adaptací stejnojmenného románu belgické autorky Dominique Rolin. Hrdinou snímku je umírající sochař Martin (Heinz Bennent), kterému dělají společnost dvě ženy: jeho bývalá manželka Tilly (Marion Hänsel) a jeho současná žena Eva (Natasha Parry).

Eva prožívá Martinův odchod mnohem intenzivněji, neboť si plné uvědomuje blížící se samotu. Zoufalá žena nachází útěchu pouze ve vzpomínkách na šťastné momenty někdejšího společného života. Snímek, jehož námětem je věrnost a láska takříkajíc až za hrob, získal prestižní cenu Andréa Cavense, již pravidelně uděluje Belgická asociace filmových kritiků.

Dust (1985)

Snímek Dust z roku 1985 je rovněž adaptací beletristického díla, konkrétně románu jihoafrického autora J. M. Coetzeea V srdci země (In the Heart of the Country, 1977). Toto drama vypráví příběh mladé dívky Magdy (Jane Birkin), která zabije vlastního otce (Trevor Howard), neboť ten znásilnil ženu černošského předáka plantáže.

Dust dodnes patří k režisérčiným nejznámějším snímkům a byl mimo jiné vybrán jako belgický zástupce na 58. ceny Akademie. Nominován ale nakonec nebyl. Film ovšem získal Stříbrného lva na Festivalu v Benátkách, kde porota rovněž zvažovala, ocenit procítěný herecký výkon Jane Birkin.

Les Noces barbares (1987)

Hrdinkou snímku Les Noces barbares (1987), natočeného na motivy stejnojmenného románu Yanna Quefféleca, je třináctiletá Nicole Blanchard (Marianne Basler), kterou znásilní její platonická láska, americký voják Will (Willem Carpentier). Brzy nato Nicole zjistí, že je těhotná. Avšak dítě – syn Ludo (Yves Cotton, Thierry Frémont) – je pro dívku jen připomínkou hrůzného činu a pro Nicoliny rodiče ostudou. Rodina Blanchardových se proto rozhodne vychovávat chlapce potajmu v podkroví svého domu.

Tento způsob výchovy má na Ludovu psychiku neblahý vliv. Chlapec, jenž se cítí být odstrkován a nemilován, postupně vyroste v neurotického mladíka, který ovšem i nadále usiluje o náklonnost a uznání své odtažité matky.

Il Maestro (1990)

Snímek Il Maestro (1990), adaptace románu Maria Soldatiho, je výjimečný nejen mužským protagonistou – namísto obvyklých ženských postav –, ale i obsazením, neboť jednu z rolí ztvárnil i populární francouzsko-arménský zpěvák Charles Aznavour.

Film vypráví příběh amerického dirigenta Waltera Goldberga (Malcolm McDowell), který po řadě let přijede do Itálie, aby zde dirigoval operu. Avšak už při první generální zkoušce začne předstírat nevolnost a ze sálu ve spěchu odejde. V četných retrospektivách poté odhalíme, že za Malcolmovým podivným chováním je temné tajemství z dob druhé světové války.

Between the Devil and the Deep Blue Sea (1995)

Snímek Between the Devil and the Deep Blue Sea (1995) vychází z povídky řeckého spisovatele, básníka a mořeplavce Nikose Kavvadiase. Hrdinou filmu je námořník Nikos (Stephen Rea), jehož zaměstnavatel jednoho dne zkrachuje. Zatímco protagonista čeká na potenciálního kupce své lodi, na které také přebývá, v přístavu jej navštíví malá dívka Li (Ling Chu) a nabídne mu, že se o něj i o loď bude starat výměnou za přístřeší a jídlo. Nikos i přes počáteční váhání nakonec svolí a přijme jak dívku, tak jejího novorozeného bratra. Postupně se mezi námořníkem a dívkou zrodí nejen důvěra, ale i upřímné a nečekané přátelství.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!