Punková písničkářka Mucha, streamování zkoušky sólistů baletu a animovaná pohádka o indiánské princezně. Nabízíme kulturní tipy na pátek 1. května

Punková písničkářka Mucha, streamování zkoušky sólistů baletu a animovaná pohádka o indiánské princezně. Nabízíme kulturní tipy na pátek 1. května 

V pátek se můžete podívat na třetí sérii osudů florentského rodu Medicejových na Netflixu, poslechnout si živý online koncert punkové písničkářky Nikoly Mucha, sjet do autokina na snímek Národní třída či se večer podívat na animovanou pohádku o princezně Pocahontas. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Medici: 3. série na Netflixu

Třetí série životopisného historického drama seriálu Medicejové (Medici) z roku 2019 se konečně dostává i na VoD, konkrétně pro uživatele Netflixu. Politické rodinné drama se odehrává ve Florencii na počátku 15. století. Ve vedení rodinné bankéřské dynastie stojí Cosimo de Medici, když jeho otec Giovanni náhle umíráVýplod anglicko-italské produkce se nechal inspirovat historickými událostmi, některé části jsou však přibarvené pro větší dramatičnost. Například neexistují důkazy, že by Giovanni di Bicci de’Medici byl doopravdy otrávený. Podívejte se na další osudy florentského rodu.

Rytmus, já & Malychin: Romantický román plný hudby

Po románu Kulti, romanci z fotbalového prostředí, z roku 2019 vyšel americké spisovatelce Marianě Zapatě hned druhý neméně úspěšný zamilovaný román Rytmus, já & Malychin – tentokrát z hudebního prostředí. Hlavní hrdinkou je šestadvacetiletá Gaby Barreto. Gaby je četná a přátelská, někdy však i sarkastická a protivná. Její bratr jí nabídne, aby jela s jeho kapelu na turné a prodávala merch kapely. Gaby se nerozhoduje dlouho, je to pro ni skvělá příležitost, jak navštívit se dvěma kapelami tři kontinenty během devadesáti dní a podívat se do světa. Jediné, s čím nepočítala, je Saša Malychin, zpěvák z druhé kapely, kterému Gaby těžko odolává. Odpočinková hudební romance stojí na pultech od čtvrtka 30. dubna. Objednat si ji můžete například zde

Corona Nights: Nikola Mucha živě ze Studia Paralelní Polis

Nikola Mucha, punková písničkářka výrazná tvář alternativní scény, se dnes v pátek 1. května přihlásí živě ze Studia Paralelní Polis. Své fanoušky dostala písničkářka na kombinaci břitkých textů písní, přisprostlého jazyka a provokativních videoklipů. Mezi její nejznámější písně patří JežíšChlapi sú kokotiNepojedeš nikam či Kape mi na karbid. Nikolino hodinové vystoupení bude streamováno z YouTube a facebookového profilu Paralelní Polis od 19:00. Více informací naleznete na této události.

Art Parking: Autokino v Praze startuje Parazitem

Na začátku týdne bylo otevřeno autokino na Terinálu Žižkov Art Parking. Součást multižánrového drive-in festivalu Art Parking zaručuje velkoformátový špičkový obraz a dramaturgii od Aerofilms. Sezónu zahájil bizarní jihokorejský snímeParazit, který fascinoval diváky kin před jejich uzavřením. Tím to však neskončilo, program je naplánován na každý den a na výběr bude například z dokumentu V sítiZelené knihyLa La LanduNárodní třídy či Vlastníků. Dnes v pátek 1. května poběží od 16:00 film Národní třída, české drama z doby, kdy byly lesy tam, kde jsou dnes paneláková sídliště, a od 20:00 snímek Afrikou na pionýru, úspěšný dokumentární road movie, který mapuje cestu napříč africkým kontinentem na hodně starých motorkách Jawa Pionýr. Více se dozvíte na této události.

Zkouška tanečních souborů Národního divadla: poslední možnost nakouknout za oponu

Letošní oslavy Mezinárodního dne tance, který připadá na středu 29. dubna, se odehrávají online. To však tanečníky Národního divadla neodradilo a virtuální výzvě se postavili čelem. Pro diváky si připravili taneční lekce, náhled do zákulisí zkoušek sólistů Baletu i ukázku z repertoáru Laterny Magiky z Nové scény. Výjimečný zážitkem je zejména zkouška sólistů Baletu ND, ta se odehrála již ve středu 29. dubna a ve čtvrtek 30. dubna. Poslední možnost vidět profesionály při tréninku je dnes v pátek 1. května od 14:00. Diváci stremingu budou svědky nazkoušení Labutího jezera s Monikou Hejdukovou a Dianou Alonso. Živé vysílání poběží na facebookovém profilu Baletu ND.

Czech That Film v USA: Zahájení přehlídky českých filmů odstartoval on-line

V pondělí 27. dubna odstartoval filmový festival Czech That Film, přehlídka českých filmů v Severní Americe, kterou organizují Česká centra a Ministerstvo zahraničních věcí České republikyDevátý ročník se z důvodu koronavirové pandemie festival poprvé koná v on-line prostoru, všechny filmy tak budou pro americké divákyv rámci několika nadcházejících týdnů k vidění výhradně prostřednictvím internetu. „Festival Czech That Film je vlajkovou lodí našich prezentačních aktivit ve filmové oblasti pro severoamerické publikum. Každoročně probíhal ve více než dvaceti městech USA a Kanady. Letos jsme se však museli přizpůsobit aktuální situaci a přinést český film on-line za divákem – domů. Pevně věřím, že se nám díky posunu do výhradně internetového prostředí podaří oslovit nové zájemce o film po celé Americe. Třeba i těch, kteří by promítání v klasickém kině nenavštívili,“ prohlásil k festivalu Czech That FilmOndřej Černý, generální ředitel Českých center. Každý den se na webových stránkách Czech That Film objeví jeden ze šesti plánovaných filmů. Tuto přehlídku zahájil snímek Staříci, za ním následují filmy Karel, já a tyKlecNa střešePřes prsty a Hra. Podívejte se spolu s Američany na některý z nejnovějších českých kinematografických počinů.

Pocahontas: Indiánská princezna na Nova Cinema

Večer Nova Cinema odvysílá osudy indiánské princezny Pocahontas z dílny Walta Disneyho. Animovaná dobrodružná pohádka je zasazena do roku 1607 a právě začíná průkopnické období nových amerických obyvatelů.  Posádka britských dobrodruhů připlouvá do Nového Světa na lodi Dusan Constant. Na palubě je i chamtivý guvernér společnosti Virginia John Ratcliff a atraktivní kapitán John Smith. Na pevnině chtějí nasbírat zlato i jiné suroviny. Mezitím se krásná princezna Pocahonta, dcera náčelníka Powhatana, připravuje na sňatek s Kocoumem, kterého jí vybral otec. V době, kdy britští dobyvatelé těží zlato a nechávají za sebou zničenou zem, se John Smith setkává s Pocahontas. Od počátku mají mezi sebou konflikty, ale navzájem se přitahují. Pocahontas Johnovi ukazuje svoji domovinu tak, jak jí kapitán doposud neviděl. Zatímco se dvojice sbližuje, mezi domorodci a vetřelci to začíná vřít. Indiáni zajmou Smitha a odsoudí ho k trestu smrti. Pocahontas však na poslední chvíli zasáhne a popravu přeruší. John její hrdinství brzy na to splatí, když jí zachrání od britské střely. Sám je zasažen. Jak jejich příběh skončí se dozvíte v pátek 1. května ve 20:00 na Nova Cinema.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na čtvrteční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!