RECENZE: Bizarní, satirická a pompézní show. Kapitán Demo přijel poprvé do Čech

RECENZE: Bizarní, satirická a pompézní show. Kapitán Demo přijel poprvé do Čech75%

Kapitán Demo alias alterego Jiřího Buriana je v poslední době k nepřehlédnutí. Těžko bychom na tuzemské hudební scéně hledali svéráznější projekt, který vypouští do světa skladby podobného ražení. Mimo jiné ho charakterizuje skutečnost, že nebere nic vážně. A právě i to se projevilo při sobotním koncertu v pražském Fóru Karlín. Jeho zahájení bylo nicméně bizarní až přespříliš a většinu publika v sále dovedlo k frustraci. Nakonec však přeci jen předvedl show, kterou si přálo, a na svou stranu si ho získal.

Projekt Kapitán Demo se na hudební scéně pohybuje od roku 2012, kdy uvedl svůj debut s názvem Demolice. V současné chvíli má na svém kontě již čtyři studiová alba, z nichž poslední s názvem Mladí V Trapu zveřejnil minulý rok na podzim. 

V minulém týdnu uvedl videoklip k písni Man Power, který vytvořili již tradičně jedni z nejvýznamnějších českých tvůrců videoklipů - Givinar Kříž a Jordan Haj. Ti sami jsou projektu součástí. 

Organizátor uvedl sobotní koncert pomocí těchto slov: 

"Vjedné zemi žil král humoru, který kraloval moudře a nerozvážně. Po deseti letech se rozhodl, že pro své poddané uspořádá ples, který jeho země ještě nezažila.“

A jak řekl, tak se také stalo. To, že na diváky čeká naprosto netradiční vystoupení, bylo patrné hned u vstupu, kde zpíval Zlatíčka za doprovodu hry na ukulele vysoký muž s vizáží hipíka 21. století. 

Přehlídka bizárů

Celý večer otevřeli několik minut po deváté hodině večer předskokani. Nutno říci, že jejich uvedení bylo pro diváky překvapením. A pro většinu z nich ne zcela příjemným. Třicetiminutové vystoupení byl buď jeden velký nepovedený vtip a nebo zkrátka výsměch publiku. Představeno bylo celkem sedm takzvaných "vítězů soutěže o nejlepší coververze skladeb Kapitána Dema"

Jednalo se o přehlídku opravdových bizárů. Mimo zpěváků, kteří by jistojistě uspěli ve Hvězdné pěchotě v Superstar, se pro interpretaci skladby Snídaně do desíti představily dvě slečny, které po celou dobu dlouhých pěti minut chrápaly do mikrofonu. Frustrace publika byla všudypřítomná. Zkrátka to vypadalo, že terčem Demova posměchu se v sobotu večer stali jeho fanoušci. 

Nicméně po sedmém pomyslném vítězi (což byl mimochodem dron), se konečně strhla červená opona a na pódium dorazil Kapitán Demo, standardně oděn do obrovského zlatého péřového kabátu. Po jeho boku nakráčeli jeho nejvěrnější přívrženci - Givi Kross (Givinar Kříž) a ProGram (Jordan Haj). Party mohla začít.

Byla to pompézní show, které stejně jako skladbám projektu vévodil sarkasmus a jednoduchý humor.

O pauze Droňátka

V polovině koncertu se na projekční obrazovce objevil nápis "Droňátka na trampolínách" a po stranách pódia se opravdu nad trampolínami pohybovaly létající drony. Zároveň to nebyla jejich jediná funkce na tomto koncertu. Ve skladbě Kouzlo létaly po hale a rozhazovaly bankovky či přinesly ručník Demovi, když mu bylo horko. 

Překvapením bylo představení singlu z nově připravovaného alba, který nese název ADHD. Jinak byl setlist sobotního devadesátiminutového koncertu utvořen především skladbami z posledního alba, což se ukázalo jako správná volba

Jako poslední píseň večera zvolil song Mládi V Trapu a poprvé za večer oficiálně povolil vytáhnout telefony a zapnout světla. Občanské fórum Karlín, jak ho Demo v průběhu koncertu opakovaně nazval, se tak na několik posledních minut rozsvítilo a publikum odcházelo domů přeci jen spokojené. 

Foto: Facebook Kapitán Demo

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!