Mucha s Baumaxou předvedli punkovou jízdu se sprostým, vyhroceným humorem

Mucha s Baumaxou předvedli punkovou jízdu se sprostým, vyhroceným humorem55%

Úterní společný koncert Xaviera Baumaxy a Muchy se dá obecně shrnout jen slovem punk. Vtipy o všem a o všech, sprostá slova, divné zvuky střídané s líbivými tóny. A k tomu punkový doprovod, skvělý zpěv a nadšené publikum.

V úterý vystoupila po roce v Lucerna Music Baru dvojice českých hudebníků Xaviera Baumaxy a Muchy. Sex, alkohol a jiné závislosti, politika, Romové, parodie na český, slovenský i anglický pop – žádného z těchto témat se jejich písně v úterý nezapomenuly dotknout.

Xavier Baumaxa, litvínovský písničkář a kytarista nebo taky „buránek regionálního charakteru“ měl na úterním koncertě prostor ukázat své umění vtipu v písních jen omezeně. Většinu času hrál na baskytaru a seděl za bicí soupravou, i u několika písní s kytarou nebo jen se svým hlasem ale dokázal, že si umí hrát i že umí hrát, zpívat a vtipkovat skrze hudbu.

Mucha, brněnská písničkářka žánru, kterému sama říká „punk-schlager“, měla v Lucerně větší šanci získat si publikum svým průrazným hlasem. Ke skvělému zpěvu doplňujícímu punkové hudební postupy hrála na kytaru, smála se vlastním chybám, sprosté písně třeba o nechuti k chlapům nebo fanatické víře v Boha prožívala.

Oběma extrovertům, Baumaxovi i Muše, se dařilo působit v jistém smyslu přirozeně, i když pódium občas připomínalo špatné divadelní představení. Spousta sprostých slov, na které „prostý lid“ slyší hodně, skrývá další vrstvy humoru, který stojí za to objevovat. Na to však člověk musí texty znát nebo si je poslechnout víckrát. Do té doby jde spíš o pokusy parodovat všechno a všechny.

Na punkový koncert tohoto charakteru musí být člověk hodně snášenlivý, opilý nebo dost zvláštně naladěný. Užívat si šlo texty, bohužel však ne vždy zcela srozumitelné, dobrý zvuk kytar, skvělou basovou linku, hrátky s hlasem včetně beatboxu a loopingu. O charakteru hudby svědčí už jen mnoho říkající názvy skladeb od Muchy, které na úterním koncertu zazněly, jako třeba Semeno.

U Baumaxy v úterý zvítězila a cappella píseň Kvitová, s Muchou si střihli i punkové skladbu Kultura. Ani jejich interakce na pódiu nebyla nijak významná, často koncert působil spíš jako koncert dvou sólových šílených hudebníků než společné vystoupení.

Kdo byl na té správné, punkové vlně, schopný přijímat humor bez zábran, si to v Lucerně užil. Kdo ne, ten to tam nevydržel nejspíš ani do přídavku, pro který si dvojice nechala vytleskávat opravdu až moc dlouhou dobu.

Foto Lucerna Music Bar

Názor informuji.cz: 55%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Lucerna Music Bar nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Lucerna Music Bar

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!