Z Petrohradu až do Austrálie. Zahraniční uvedení Prodané nevěsty mapuje výstava v Národním muzeu

Z Petrohradu až do Austrálie. Zahraniční uvedení Prodané nevěsty mapuje výstava v Národním muzeu 

Prodaná nevěsta v historii putovala po mnoha světových jevištích. Nejvýznamnější místa, kde byla slavná česká opera uvedena, představí Národní muzeum na výstavě Nevěsta prodaná do ciziny v prostorách Muzea Bedřicha Smetany. Od 6. března do 2. listopadu příštího roku zde bude k vidění také soubor unikátních fotografií české sopranistky Jarmily Novotné.

Jádro chystané výstavy budou tvořit dokumenty ze sbírek muzea, díky nimž si návštěvníci mohou udělat představu o inscenačních podobách Prodané nevěsty v zahraničí. Opera měla premiéru na scéně Prozatímního divadla v roce 1866, kdy ji osobně řídil sám autor Bedřich Smetana. Tehdy ještě netušil, že se jeho dílo stane symbolem české národní opery.

První zahraniční uvedení se uskutečnilo ještě za skladatelova života, a to roku 1871 v Petrohradě. O dvacet jedna let později inscenace slavila úspěch ve Vídni, následovalo uvedení v newyorské Metropolitní opeře v roce 1909 s Emou Destinnovou v hlavní roli Mařenky.

„O uvedení opery v německém překladu na této prestižní scéně se Destinnová zasloužila společně s dirigentem Gustavem Mahlerem,“ upřesnila autorka výstavy Kateřina Viktorová. „Roku 1941 ji pro MET, tentokrát již v anglickém překladu, nastudovala další slavná česká pěvkyně – Jarmila Novotná,“ dodala ředitelka Zámku Liteň Ivana Leidlová.

Jarmila Novotná v roli Mařenky. Foto © Josef Heinrich, archiv Zámku Liteň

Na konci 19. století a počátku minulého století se inscenace šířila nejenom v Americe a Evropě, především v německy mluvících oblastech – prosadila se také v Africe, Asii i Austrálii.

Na výstavě si návštěvníci prohlédnou fotografie, divadelní cedule a plakáty, které doprovází originální pamětní stuhy, medaile či alba z muzejních sbírek. K nejzajímavějším exponátům patří třeba portrét slavné vídeňské pěvkyně Lili Lejo v roli Mařenky z roku 1893 nebo korespondence slavného francouzského barytonisty Victora Maurela s kněžnou Paulinou Metternichovou.

Výstava zmíní i novodobá významná nastudování, například v Paříži před jedenácti lety nebo nejnovější z konce loňského roku v Mnichově.

Foto archiv Zámku Liteň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Muzeum... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!