Dubnové výstavy v západních Čechách: fotografie Karla Čapka i české výtvarné umění 19. století

Dubnové výstavy v západních Čechách: fotografie Karla Čapka i české výtvarné umění 19. století 

Výstavy v Plzeňském a Karlovarském kraji lákají na neznámé fotografie spisovatele a novináře Karla Čapka, výtvarná díla českých umělců z dob průmyslové revoluce i na retrospektivu poličského malíře Zbyška Siona.

1. Čas ve výtvarném umění 19. století

Jak se změnilo vnímání času v důsledku industrializace v 19. století a jak se odrazilo v malířství, ukazuje výstava v Západočeské galerii v Plzni. Na dílech Josefa Mánesa, Luďka Marolda, Mikoláše Alše, Jana Preislera či Bohumila Kubišty představuje také stylovou proměnu v rámci celého století a také jejich způsob zachycení okamžiku a každodenních dějů či proměnu jedince v koloběhu života. Více zde.

2. Retrospektiva Zbyška Siona

Malíř Zbyšek Sion letos oslaví osmdesáté narozeniny a při této příležitosti uspořádala klatovská Galerie U Bílého jednorožce retrospektivní výstavu jeho tvorby, která již od poválečných let vyjadřovala nesouhlasný postoj k tehdejšímu režimu. Autor přešel od strukturální abstrakce přes fantaskní surrealismus a figury až po současný styl, v němž se inspiruje estetikou 60. let. Více zde.

3. Historická potápěčská technika

Potápěčské vybavení v minulosti nebylo o brýlích, ploutvích a šnorchlu. Muzeum Českého lesa v Tachově vystavuje historickou potápěčskou techniku, která zahrnovala ruční vzduchové pumpy, těžké skafandry, potápěčské přilby a mnoho dalších pomůcek. Výstava se koná v rámci 40. ročníku mezinárodního festivalu PAF Tachov. Více zde.

4. Karikatura, abstrakce a humor

Život v Praze a sebeironie. To jediné spojuje trojici umělců různého věku i národnosti, jejichž tvorbu prezentuje výstava v Galerii výtvarného umění v Chebu. Společnou výstavu měli Marek Meduna, Slovák Martin Lukáč a Holanďan Roel van der Linden naposledy před rokem v Amsterdamu, nyní se vrátili se svou karikaturou, abstrakcí a konceptuálním humorem, které dohromady tvoří zajímavou instalaci. Více zde.

5. Čapek jako fotograf

Karel Čapek proslul jako novinář a spisovatel. Muzeum Karlovy Vary představuje jiný segment jeho tvorby – fotografii, které se však aktivně věnoval pouhé dva roky. Jeho nejslavnějším snímkem je bezpochyby Dášeňka, méně známé už jsou portréty významných osobností a především prezidenta T. G. Masaryka, stejně tak jeho fotografie přírodních scenérií a zátiší, které také lze na výstavě spatřit. Více zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!