Traktory ZETOR vzešly ze Zbrojovky Brno, poukazuje nová výstava

Traktory ZETOR vzešly ze Zbrojovky Brno, poukazuje nová výstava 

Výstava Od zbraní k traktorům ZETOR se věnuje dvou brněnským velikánům – Zbrojovce Brno a značce ZETOR – a jejich vzájemnému propojení. K vidění bude v brněnské Zetor Gallery až do 20. dubna.

Návštěvníci se dozvědí informace nejen o vzniku jedné z nejznámějších československých společností, ale také spousty informací týkajících se výroby. Ta je z hlediska historie značky Zetor velmi důležitá, protože právě ze Zbrojovky Brno traktory Zetor vzešly,“ uvedl ředitel Finančního úseku ZETOR TRACTORS a.s., Lukáš Krejčíř.

Exponáty na výstavě nezahrnují pouze zbraně, ale např. i psací stroje. Hlavním lákadlem je „Zetka“ – jeden z mála automobilů, které Zbrojovka vyrobila. Světlo světa tento model spatřil v roce 1926 a ihned po uvedení se stal velmi žádaným, do roku 1930 se vyrobilo dva tisíce kusů. Dnes jde o vzácný exponát, dochovalo se jich totiž méně než sto kusů. Po autech přišly na řadu motory a odtud byl jen krůček k zemědělským strojům.

Traktory ZETOR získaly svůj název spojením písmene Z, které reprezentovalo logo brněnské Zbrojovky a „or“, což jsou poslední dvě písmena slova traktor. Název ZETOR byl registrován 17. srpna 1946 a „Z“ zasazené doprostřed hlavně pušky bylo umístěno na kapotu traktoru.

„Otec ZETORU“ František Musil, který měl ve Zbrojovce na starost vývoj traktoru, využil zkušenosti Zbrojovky s výrobou aut a leteckých motorů a v roce 1945 se svým týmem sestavil první prototyp traktoru Z25. O rok později, 15. března 1946, dostali zákazníci první tři stroje a během druhé poloviny roku už byla Z25 vyráběna sériově.

První traktor, slavný ZETOR Z25, byl vyroben v roce 1946 právě ve Zbrojovce Brno. Zde se traktory ZETOR vyráběly až do roku 1952, poté byla výroba přesunuta do brněnské části Líšeň, kde se traktory pod logem Zbrojovky vyráběly do roku 1976. Poté vznikla společnost ZETOR a v Líšni se traktory vyrábí dodnes.

Foto: archiv Zetor Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Zetor GalleryFoto: archiv Zetor Gallery
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zetor Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!