České filmové plakáty z 30. a 40. let vystavuje Muzeum hlavního města Prahy

České filmové plakáty z 30. a 40. let vystavuje Muzeum hlavního města Prahy 

Výběr filmových plakátů od roku 1931 do roku 1948 představí výstava v Muzeu hlavního města Prahy (MHMP). Návštěvníci se seznámí s dobovou formou plakátu, tzv. nudlí, která se rozšířila na počátku třicátých let se vznikem zvukového filmu.

Klasickou formu plakátu, tzv. nudli, jejíž rozměr byl v průměru 30 cm na šířku a 100 cm na výšku, představí výstava skrze zhruba osmdesát filmových plakátů. Jde o skládanku z několika obrazů či postav, doplňovanou velkými plochami výrazných barev.

Z plakátů neshlíželi pouze slavní čeští herci jako Vlasta Burian, Antonie Nedošinská nebo Jindřich Plachta, ale i tehdejší americké herecké hvězdy, jakými byli Ginger Rogers, Shirley Temple či Clark Gable. Na plakátech byli zastoupeni také známí herci typu Hanse Mosera nebo Rolfa Wanky z německy mluvících zemí.

Některé filmové postavy, třeba Adina Mandlová nebo Oldřich Nový, budou k vidění na výstavě v nadživotní velikosti a návštěvník se bude moci v jejich společnosti vyfotografovat. V přítmí kinosálu se budou promítat krátké ukázky z filmů Tři vejce do skla, Jánošík, Muži v offsidu, Pohádka máje a To byl český muzikant.

Foto: archiv MHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum města Prahy

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!