5 výstav letošního podzimu, které byste si neměli nechat ujít

5 výstav letošního podzimu, které byste si neměli nechat ujít 

V průběhu podzimu startuje nespočet výstav po celé republice. Vybrali jsme pro vás pět z nich, které nás nejvíce zaujaly.

1)      Fenomén Masaryk

V předvečer zahájení výstavy Národního muzea v Praze, 14. září, uběhne přesně osmdesát let od úmrtí prvního československého „Prezidenta Osvoboditele“, tatíčka T. G. Masaryka. Expozice bude rozdělena do tří rovin – Masaryka představí jako konkrétního člověka s jeho idejemi a názory, jako osobnost ve veřejném prostoru a poslední část se zaměří na jeho „obraz“ ve společnosti. K vidění bude i unikátní exponát v podobě prezidentova jezdeckého obleku a do 1. října i Rukopis královedvorský a zelenohorský. Výstava potrvá do konce ledna.

Vstupné: 100/70 Kč

2)      Paneland

Výstava s podtitulem Největší československý experiment startuje v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně 24. listopadu. Na výstavbu panelových sídlišť v Československu v době normalizace nahlíží jako na experiment, jenž měl vyřešit problém s nedostatkem bytů. Zabývá se i porevolučními léty, kdy se interiéry bytů začaly radikálně proměňovat a architekti se pokoušeli o nový pohled na (ne)chtěný pozůstatek zaniklého režimu. Výstavu připravenou Moravskou galerií lze navštívit až do 18. března.

Vstupné: 120/60 Kč

3)      Tenkrát v Evropě. Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953

Umělecká díla, jež vznikala v době nesvobody, bude možné v plzeňské výstavní síni Masné krámy spatřit mezi 22. zářím a 21. lednem. Díla vzniklá v době rozmachu nacismu ve 30. letech až po vrcholná léta komunistů na začátku 50. od více než třiceti umělců, mimo jiné Josefa Čapka, Mikuláše Medka či Kamila Lhotáka, budou na výstavě konfrontována s více než 150 dokumentárními fotografiemi a doplněna uměleckou projekcí Síla kontextu od současníka Tomáše Svobody.

Vstupné: 70/35 Kč

4)      Muž s hořící hřívou. Emil Filla a surrealismus 1931–1939

V pražském Museu Kampa budou představena výtvarná díla nejenom vůdčí osobnosti meziválečné avantgardy, Emila Filly, ale i jeho vrstevníků, jakými byli např. Jindřich Štýrský, Vincenc Makovský, Karel Teige nebo Toyen. Sám Filla začínal s kubistickou tvorbou, později se přiklonil k expresionismu. Vpád německého vojska do Československa v roce 1939 pro něj znamenal konec tvůrčí svobody a také zatčení a následné uvěznění. Výstava bude otevřena od 27. října do 11. února.

5)      Kouzelný svět počítačových her

Na brněnském hradě Špilberk bude mezi 23. listopadem a 14. lednem probíhat výstava zaobírající se fenoménem 21. století – počítačovými hrami. Představí je interaktivně jako hotová díla, zároveň ukáže i náčrty, studie či prostorové modely jejích tvůrců. Návštěvníci budou moci zhlédnout díla a populárních vývojářů, jako je třeba Amanita Design, ale i menších týmů Paperash nebo Hangonit.

Foto: archiv Museum Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Výstava Paneland v Moravské galerii v Brně. Foto: archiv Moravské galerie
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!