Fotografové skupiny [28] vystavují v rakouském Poysdorfu...

Fotografové skupiny [28] vystavují v rakouském Poysdorfu... 

Skupina 28 (www.28mm.cz), volné sdružení fotografů, byla založena v roce 2009. Základním impulsem byl workshop v Lednici na Moravě, kde se budoucí členové sešli při společném fotografování tématu Portrét - Pod povrchem. Fotografickou dílnu vedenou světoznámým českým fotografem žijícím v New Yorku Antonínem Kratochvílem pořádalo sdružení SMPW (SOUTH MORAVIA PHOTOWORKSHOP). SMPW založila Michaela Cibulková (fotografka a podnikatelka) spolu s fotografy Antonínem Kratochvílem a Jiřím Turkem. Po týdenní společné práci se začala formovat budoucí skupina 28. V prosinci 2009 vydává 28 publikaci POD POVRCHEM s jednotlivými profily fotografů a dokumentací atmosféry workshopu.

Jedenácti zakládajícími členy skupiny jsou fotografové Åke Ericson (Švédsko), Jiří Havrda, Michaela Hrubá, Jana Hunterová, Petr Kadlec, David Mužík, Alena Nováková, Petr Ovčáček, Jana Rašková, Irena Vězdová (všichni ČR) a Gerald Y. Plattner (Rakousko).

Pro výstavu v Poysdorfu byl vybrán soubor fotografií s názvem POD POVRCHEM/BENEATH THE SURFACE, které byly v dubnu tohoto roku také vystaveny v brněnské Fakultní nemocnice a v pražské galerii Mánes. Jedná se o soubor, ve kterém členové 28 zpracovávali téma sociálního portrétu (např. azylový dům, hospoda nejnižší cenové kategorie, život na faře, cikánské rodiny, dětský domova další) během loňského workshopu v různých prostředích Moravy a Ukrajiny.

Vizí skupiny 28 je fotografie jako obraz zachycující vlastní vnitřní příběh, příběh naznačený, nedokončený. Je to okamžik proniknutí pod povrch, do křehkého meziprostoru na hraně existence a nebytí. Je to možná jen část okamžiku mapující pocit či rozpoložení, které jsou vzápětí nezvratně změněny. Fotografie je napětí a tajemství, světlo a stín. Je třeba počkat, až se změní fazóna, na vteřinu zmizí maska a odkryje se pravda.

Mezi aktivity skupiny 28 patří společná práce na fotografických projektech, účast na mezinárodních workshopech (mimo České republiky např. Černobyl, rumunská Sighisoara a další), ale i komerční práce na objednávku (reportáže, dokumentární soubory produktové fotografie, firemní propagace).

Po společné výstavě v roce 2009 v Lednickém hotelu MY HOTEL se letos uskutečnily výstavy ve Fakultní nemocnici Brno, v pražské výstavní síni Mánes a na zámku ve  Valticích. Dále skupina připravuje pro konec roku a rok příští např. výstavy do Beskydského divadla v Novém Jičíně, Galerii U Rytíře v Liberci či Národního muzea fotografie v Jindřichově Hradci.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!