RECENZE: Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší

RECENZE: Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší70%

Srdcebeat, dlouho očekávaná desky kapely Kryštof, je od pondělí v prodeji. Už samotný obal správně napověděl, jaká asi bude. Barevná, dynamická. Někdy až moc.

Předem bylo jasné, že po Inzerátu, nejúspěšnějším albu a turné v historii skupiny, nečeká Richarda Krajča a spol. jednoduchá práce. Chtě nechtě s ním nový počin bude srovnáván. Aby ne, když právě díky Inzerátu členové Kryštof zmnohonásobili svou fanouškovskou základnu. Tak to bylo, je a bude. A nejen v muzice.

Už samotný stejnojmenný hit Srdcebeat, který je v rádiovém éteru od března, napověděl, co od nové desky čekat. A budil rozpory. Mladší příznivci jej přijali okamžitě, klasické "Kryštofáky", kteří pamatují ještě hity jako Obchodník s deštěm, Lolita, Ženy či Svědomí, příliš nepotěšil. 

A ne jinak tomu možné bude u celého alba. Ubylo "klasické poctivé kryštofovské muziky", díky které si vysloužili obdiv celé republiky, přibylo naopak skladeb, které se bez jakýchkoli pochybností zařadí ke střednímu popovému proudu. Tím možná moravskoslezská banda získá pár fanoušků navíc, ale ztratí svou exkluzivitu, kterou mnoho let budovala. A se kterou například momentálně boduje skupina Jelen.

První tři skladby na desce vám i včetně známého Srdcebeatu splynou v jednu, zpozorníte až u songu Přiznání. Duet s Lenny je příjemný na poslech, ale potenciál být tak úspěšný jako Křídla z mýdla zřejmě nemá. Následují chytlavé Otázky s jednoduchým textem, rytmem a refrénem z doprovodných vokálů.

Co by to bylo za album Kryštofů, kdyby chyběl emotivní song, při kterém si bude Krajčo na koncertu užívat kývajícího se publika a zapalovačů nad nimi. Právě takovým je Toužím. Klasická věc, která sklidí vždycky úspěch nejen u zástupkyň něžného pohlaví.

Velký palec nahoru však kapela zaslouží za předposlední píseň Invaze. Experiment s prvky ska je příjemným oživením a povzbuzením na pro někoho jinak splývající desce. Jedná se o takovou druhou OstravSKOU baladu. Opět se tak potvrdilo, že je populární mít na albu věc, která se bude vymykat a která se bude řešit, zda ji fanoušci přijmou, či ne. Nebáli se toho Chinaski v Rockfieldu se svým songem Láska & Hvězdy, nebojí se toho ani Kryštof v Srdcebeatu.

Desítku písní uzavírá balada Ty a já. Velmi povedený song, který nejen v rádiích stoprocentně zaboduje. Jestli je pro někoho ohraná Cesta s Tomášem Klusem, tento hit bude kvalitní náhradou. Už jen třeba proto, že se posluchači konečně dočkají pro Kryštof tak typické a oblíbené trumpety.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!