Když vám zatelefonují z nebe...

Když vám zatelefonují z nebe...90%

Mitch Albom je mistrem svého psacího pera. Dneska bychom asi spíš řekli, že je mistrem svého úderu do klávesnice. Kniha První telefonát z nebe je opravdu bravurním příběhem o lásce, minulosti a víře. Netradiční, originální námět ale očekává, že bude mistrně dotažen do nebeských výšin. Na obálce se píše, že nás tento příběh přiměje přemýšlet, soucítit a doufat. No – v tomhle jsem trochu skeptik. Uvidíme…

Tak schválně – co byste dělali, kdyby vám zavolal váš blízký, ale již mrtvý příbuzný? Možná byste sluchátko zase rychle zaklapli zpátky, možná byste se začali smát. Taky se můžete nervově složit a začít balit do blázince. Tess Raffertyové, u které jako první telefonát zaregistrujeme, zavolá její mrtvá matka, aby jí řekla něco důležité. Ano – něco důležitého vlastně říkají všichni. Robbie Sellers musí říct svému tátovi, že je šťastný, Katherine Yellinovou zase vystrašil telefonát její mrtvé sestry Diane. 

Druhý telefonát byl přes halasné dohadování na policejní stanici sotva slyšet. Jeden ze zřízenců vyhrál v loterii dvacet osm tisíc dolarů a tři z policistů debatovali o tom, jak by s takovým štěstím naložili. "Nejdřív zaplatíš účty." "No to právě neuděláš." "Koupíš si loď." "Zaplatíš účty." "Já teda ne." "Loď, říkám já." Drrrnnng! Policejní šéf Jack Sellers zacouval zpátky do svojí malé kanceláře. "Když zaplatíš účty, zase nahromadíš nový," řekl. Zatímco sahal po telefonu, ostatní muži se dál hádali. "Policie Coldwater, u telefonu Sellers." Praskání. A potom mladický hlas. "Tati?...Tady Robiie." Najednou Jack nikoho jiného neslyšel. "Kdo to ksakru je?" "Jsem šťastný, tati. Neboj se o mě, ok?"

Byl by to opravdu krutý žert, kdyby si z vás tímhle někdo vystřelil. Ale v michiganském městečku Coldwater by vás za tenhle zázrak spíš prohlásili za svatého. Alespoň mně to tak připadá, i přes zprvu odmítavý postoj pastora Warrena se obyvatelé tohoto "věřícího" města upřeli k myšlence, že jim z nebeské telefonní budky opravdu někdo volá.

Zní to až bláznivě. Můžeme si představit nebeský pokoj, uprostřed kterého je na stolku postaven klasický, ale bezdrátový telefon. Jako ve věznici – tvoří se pořadník a jeden po druhém přistupují k tomuhle světskému zázraku a straší své blízké. Lidí, se kterými se touto cestou snaží spojit jejich blízcí, je ale více. A většinou se jedná o telefonáty příjemné, i když místy děsivé. Výjimkou je však postava Eliase Rowa, kterému volá jeho mrtvý zaměstnanec Nick Joseph.

Postav je v tomto románu opravdu hodně. Autor se nezabývá zbytečnými detailními charakteristikami postav a okolí, což mi nepřišlo jako nějaký velký nedostatek. Celkově se Mitch snaží psát lehce, živě, bez zbytečné holé omáčky kolem dokola, což příběh dělá ještě čtivějším. Nehledě na to, že v knize nevystupují žádné negativní postavy. Jediný, kdo mezi obyvateli tohoto městečka vyčnívá, je Sully Harding, pilot vracející se z vězení ke svému synovi a rodičům. On sám odmítá věřit všem těmto „nesmyslům“ a na vlastní pěst se pouští do pátrání po viníkovi. 

Mitch Albom nechává plně na čtenáři, zda nebe existuje. A proto i já nechávám Vás, abyste si prošli vším, čím jsem si prošla já četbou této knihy. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!