Praha opět hostila bristolskou legendu Massive Attack

Praha opět hostila bristolskou legendu Massive Attack 

Praha měla včera zažít vrchol hudební sezóny. Tesla Arena hostila britskou triphopovou legendu Massive Attack

Tato bristolská kapela se do Prahy vrátila po necelém roce, kdy na podzim beznadějně vyprodala velký sál Lucerny a totálně dobila pražské publikum. Proto tentokrát pořadatelé zvolili právě Tesla Arenu. Bohužel.

Začátek koncertu byl naplánován na 20:00. V tento čas také začala hrát předskokanka Martina Topley Bird, která dělá Massive Attack vokalistku několika písní nového alba HeligoLand. Na tom je výrazně slyšet například ve skladbách Psyche nebo Babel. Obě i jiné písně si také Martina střihla s Massive Attack včera večer.

Předtím se však ujala nelehkého úkolu, probudit publikum v Tesla Areně. Tato křehká zpěvačka dělala, co mohla a rozhodně nezklamala. Oproti minulému vystoupení v Lucerně byla na podiu sama bez svého ninji, který ji za normálních okolností doprovází. Toho byla bohužel nucena omluvit. Škoda, protože to, co předváděli minulý rok v Lucerně, bylo nesrovnatelné. I tak Martina Topley Bird předvedla parádní výkon, který vyvrcholil vyklepáním a vlastním způsobem odzpívaným hitem MA Karmacoma. Tím mě totálně rozstřelila :) Po dvaceti minutách se Martina za sebe rozloučila a v Tesla Arene rozsvítili světla.

Rozsvíceno zůstalo více jak hodinu. Takže i to malé naladění, o které se MTP snažila, se totálně rozplynulo. Snad po 70ti minutách už bylo publikum dostatečně nervózní. Konečně se zhaslo, a Massive Attack mohli po půl desáté konečně začít.

Moji nervozitu a strach z ne úplně dokonalého zvuku, který jsem v Tesla Areně již zažil, se mi po několika písních podařilo odbourat. Zvuk ale opravdu dokonalý nebyl a oproti Lucerně se dá říct, že byl někdy spíše i špatný - zvláště při první písni United Snakes, což byla mimochodem (pro mě) jediná nová věc. Následující písně v pořadí Babel, Risingson, Girl I Love You, Psyche, Future Proof, Invade Me, Teardrop, Mezzanine, Angel, Safe from Harm, Inertia Creeps byli zvukově podstatně lepší.

Kromě těchto kousků si publikum, již pořádně rozžhavené především písní Angel, kde to rozbalil Horace Andy, který s Massive Attack na turné putuje, a hitem Safe from Harm - což byl můj vrchol večera, vyžádalo přídavek, který obsahoval písně Splitting the Atom, Unfinished Sympathy, Atlas Air a Karmacoma.

Především Atlas Air pak už byl totální masakr, kde bylo  publikum v transu.

Tomu všemu skvěle napomáhala světelná show, kde se na obrovských led-panelech promítaly depresivní výjevy trpících lidí, čísla dokazující rozdíly bohatého a chudého světa nebo třeba titulky z českých bulvárních plátků. Na rozdíl od Lucerny bylo tentokrát dokonce vše v češtině a moc dobře to zafungovalo.

Massive Attack tak v Praze opět vyprovodil mohutný aplaus a spokojené publikum. Pro mě osobně to bohužel nebo spíše bohudíky předchozímu koncertování v Lucerně vrchol nebyl a vystoupení v Tesla Areně mě úplně nedostalo. Nebylo to zlé, ale ani dokonalé. Nebylo sice poloprázdno, ale rozhodně nebylo plno. Sešli se lidé, kteří věděli, na co jdou, ale dost jich vůbec netušilo. Když se mě jistý pán při hraní Martiny Topley Bird (měla své jméno i za sebou na velkém plakátu) zeptal, jestli to je už ono, nedokázal jsem v šoku ze sebe vykoktat ani kloudnou větu.

Možná bude chyba v tom, co se hraje v českých rádiích. Publikum to totiž rozjelo víceméně jen na superhit Angel, který se objevil v nespočtu filmových soundtracků. I tak 70% ze 100 musím dát!

Malá ukázka z Tesla Areny - Atlas Air

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!