Kde se natáčely nejslavnější české filmy? Vydejte se třeba za Koljou

Kde se natáčely nejslavnější české filmy? Vydejte se třeba za Koljou 

Výběr lokací je důležitou součástí filmařského umění. Protože léto je dobou cestování, připravili jsme pro vás přehled zajímavých filmových lokalit, kam můžete zavítat. Víte, kde se natáčely známé české snímky?

Křivoklát: Malebný hrad láká na pohádky

Málokterý český hrad se může svou vznešeností a malebností vyrovnat Křivoklátu. Tento historický "klenot", v lesích nedaleko Prahy, proto hostil filmaře z více než třiceti projektů! V jeho zdech a okolí vznikly některé záběry pohádek Dívka na koštěti, Tři veteráni, Třetí princ, Honza málem králem, Jak se budí princezny, Anděl páně, i mnohé další. Natáčely se zde i některé záběry s krvelačnou Bathory nebo muzikálu Noci na Karlštejně. 

Hoštice: Ve znamení slunce a Trošky

Asi netřeba představovat vísku, kde se narodil kontroverzní český režisér Zdeněk Troška. Na jihočeské Hoštice u Volyně český tvůrce bláznivých komedií nezanevřel ani v dobách své filmové kariéry. Troška se i s pomocí některých místních ldí rozhodl ztvárnit slavnou trilogii, jejíž první část nese název Slunce, seno, jahody. Dodnes můžete v Hošticích potkat představitele některých rolí, například paní Pilátovou, známou jako filmová „bába“ Konopníková.

Úštěk: Oscarový Kolja i Rebelové

Nepříliš známým severočeským městem, které si však oblíbili mnozí režiséři, je Úštěk. Vznikal zde (kromě Prahy a dalších míst – pozn. redakce) Oscarem ověnčený Kolja od Jana Svěráka, stejně jako muzikál Rebelové. Právě do této malebné obce u Litoměřic přijel Zdeněk Svěrák s malým Koljou za svou filmovou maminkou – paní Stellou Zázvorkovou.

Přicestovali tam i tvůrci První republiky a Zdivočelé země. Důvodem oblíbenosti městečka je zdejší nádherné náměstí s podloubím a barokním kostelem sv. Petra a Pavla i jeho poklidné uličky nebo takzvané „Ptačí domky“.

Dalešice: Postřižinský pivovar není v Nymburce

Přestože pivovar ve filmu Postřižiny má stát ve středočeském Nymburce, filmový štáb realizoval „pivní“ scény v Dalešickém pivovaru u Třebíče. Důvodem byla především jeho dobová podoba, neboť románová předloha od Bohumila Hrabala se odehrává ve dvacátých letech minulého století. Ale ani Nymburku s jeho zachovalým městským opevněním se filmaři nevyhýbají. Kromě seriálu Cirkus Humberto tu vznikaly třeba záběry úprku z města, jenž můžete vidět ve Třech veteránech, nebo opět některé scény snímku Kolja.

Telč: Má na filmaře z pekla štěstí

Doslova filmovou mega destinací je malebné město na Vysočině. V Telči vznikly oba díly pohádky Z pekla štěstí, ale i nespočet dalších českých filmů. Například Až přijde kocour, Výlet, Pyšná princezna, Svatby pana Voka nebo neprávem opomíjený snímek Řád. Proč? Nádherné historické centrum Telče patří mezi perly světového kulturního dědictví UNESCO. Městečku nechybí ani překrásný zámek a unikátní náměstí. Kouzlem genia loci oplývá i zdejší kostel, starý židovský hřbitov a synagoga.

Roudnice nad Labem: Nejen Hujer a Mareček

Vylomeniny studentů večerní školy z filmu Marečku, podejte mi pero! se odehrávaly především v Roudnici nad Labem. Ve zdejších slévárnách Hujer zkoušel plošinu a nabízel švestičky ze své zahrádky. Zazněla zde i slavná hláška: „Metelesku blesku“. Do Roudnice ale zavítali i protagonisté dramatu Lidice s Karlem Rodenem v hlavní roli.

Karlovy Vary: Kde prchal Abrhám

Víte, kde utíkal Josef Abrhám v komedii Vrchní, prchni! před nejvíce číšníky? Bylo to v ulicích Karlových varů, které však přilákaly i další filmaře. K vřídlům a lázeňským hostům zavítaly například štáby sci-fi komedie Zítra vstanu a opařím se čajem. Vznikly zde i části snímků Smrt krásných srnců, Florenc 13.30 nebo Dny zrady.

Kladno: Štěpánkovo lékařské působiště

Přestože středočeské Kladno nevypadá jako prototyp filmařského města, režisér Dušan Klein si vybral některé jeho části pro realizaci své pentalogie o básnících. Vězte, že Pavel Kříž v roli Štěpána Šafránka sváděl sestřičky právě v kladenské nemocnici a zavítal i na zdejší nádraží. Další scény „Básníků“ – zejména ty pouliční - vznikaly v Mělníce, zatímco venkovská praxe Štěpána Šafránka se odehrávala ve Škvorci u Prahy.

Ještě něco navíc

Chtěli byste znát i další zajímavá česká a moravská filmová místa? Protože tento výčet nemůže být zdaleka vyčerpávajícím, již pro vás připravujeme druhý díl článku. V něm se vydáme za Limonádovým Joem nebo některými hollywoodskými trháky. Máte se tedy na co těšit!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!