Čapek na Hradě

Čapek na Hradě 

Výstava Josefa Čapka, která od 7. října probíhá v Jízdárně na Pražském hradě, je jedinečná tím, že je zde možné vidět téměř tisíc obrazů, grafik, skic a kreseb.

Expozice je poskládána nejen ze známých děl, unikátnost právě této výstavy je v tom, že jsou zde k vidění i díla méně známá, která organizátoři posbírali z velké části ze soukromých sbírek. Některé kousky byly naposledy veřejně vystaveny v roce 1946 a jiné veřejnost neměla možnost vidět dodnes.

V Praze výstava potrvá do 17.ledna a poté se přesune do Pardubic. Pestrost výstavy poukazuje na širokou oblast aktivit Josefa Čapka, a tak mimo hlavních zmiňovaných obrazů a grafik můžete v patře shlédnout i Čapkovu užitou tvorbu, tj. knižní obálky, plakáty, karikatury, dětské ilustrace.

Josef Čapek (1887-1945) je významnou osobností naší kulturní minulosti. Vedle výtvarného umění se jeho aktivity zaměřovaly i na oblast literární, což právě výstava na Pražském hradě také dokládá.

V literatuře jsou známé jeho povídky, novely, dramata a pohádky pro děti. Celá jeho tvorba byla ovlivněna tehdy novými směry expresionismem a kubismem.

Josef Čapek patřil před první světovou válkou mezi zásadní členy české avantgardy, u uměleckého díla požadoval vnitřní svobodu, autentičnost a nutnost reakce umění na existenční otázky lidského života. Umělecké dílo podle Josefa Čapka má být pravdivé a hluboké, o tento duch se beze sporu pokusili i autoři současně probíhající výstavy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!