Nic pro slabší povahy aneb Případ Vincent Franke

Nic pro slabší povahy aneb Případ Vincent Franke 80%

S velice temnou knihou plnou drog, násilí a zločinců přichází mladý spisovatel ze Švédska Christoffera Carlsson. Nese název Případ Vincent Franke a jedná se o autorovu prvotinu.

Vincent Fanke je propuštěn z vazby, ale rozhodně není napraven. V jeho životě hrají hlavní roli především drogy a jejich prodej. Právě touto činností se Vincent živí a ihned se k ní navrací. Obrat oproti normálnímu žití přichází ve chvíli, kdy se v jeho bytě objeví mladá neznámá dívka, která se nápadně podobá jeho dávné lásce.

Hlavní šéf tamějšího podsvětí mu dává za úkol, aby ji na chvíli pohlídal. Poté ji opět bere do svých rukou, což se Vincentovi příliš nelíbí a rozhodně se bossovi mafiánů vzepřít a utéct společně s dívkou, což rozhodně nemůže dopadnout dobře. Utečou společně nebo padnou do rukou Stockholmského hrdlořeza? Navíc se do celé věci zapojuje policie a vše je nakonec o mnoho komplikovanější.

Christoffer Carlsson je dvaceti-sedmiletý spisovatel, který od roku 2005 bydlí ve Stockholmu. Právě v tomto městě se odehrává většina jeho románu, který je jeho debutem. V domácím Švédsku vychází již v roce 2010, ale v našich končinách se překlad objevil až ke konci roku 2013.

Stylově je zařazený do kategorie Noir. Pro neznalé tohoto stylu se jedná o temné příběhy s velkým množstvím sexu, násilí a drog. Ani v tomto případě tomu není jinak.

Hlavním tématem jsou především drogy, které se prodírají téměř na každou stránku. Velice zajímavé popisy stavů, kdy je hlavní hrdina pod jejich vlivem, dodávají románu na autentičnosti. Dalším výrazným rysem je propojení současnosti a minulosti. Celá kniha se skládá z velice krátkých kapitol, díky čemuž se velice rychle čte. Právě v jednotlivých kapitolách Vincent vzpomíná na své mládí, na rodiče či dávnou přítelkyni. Určitě je tento popis dobrý pro pochopení jeho současné situace.

Případ Vincent Franke má něco málo přes 230 stran. Díky tomu a krátkým kapitolám ho opravdu zhltnete téměř jedním dechem. Příběh není nijak výrazně složitý ano originální, přesto kniha zaujme zejména díky výborně popsané roli hlavní hrdiny. Vzhledem k faktu, že se jedná o autorovu prvotinu, jsem velice zvědavý na jeho další počiny. Již v letošním roce 2014 by měly vyjít další romány Jednooký králík a Neviditelný muž ze Salemu. Právě poslední kniha získala nominaci v ceně „Nejlepší švédský krimiromán roku 2013“. No, rozhodně se máme na co těšit.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!