Patrick Chauvel: Apač, který chtěl být orlem

Patrick Chauvel: Apač, který chtěl být orlem 

„Jednou budeš vyprávět můj příběh,“ řekl indián fotografovi. A tak se po 35 letech stalo...

Patrick Chauvel, autor knihy Válečný reportér, francouzský fotograf, který dokumentoval všechny válečné konflikty od konce 60. let, na které si dokážete vzpomenout, se v 18 letech vydává do Vietnamu. A protože je tak trochu blázen, což zjistíte, jakmile začnete číst jeho vyprávění, připojí se ke speciální americké jednotce LRRP (Long Range Reconnaissance Patrol – Hlídka hloubkového průzkumu).

Tam poznává Apače s přezdívkou Sky Eyes, napůl indiána, napůl Skota. A pomalu se mezi nimi rodí velké přátelství. To, co spolu prožijí v džungli, je neuvěřitelné. Normální člověk by to nepřežil ani den, v nejhorším snu si to nedokážeme představit. A to není zdaleka všechno... Paříž, do které se potom mladý indián dostává, je pro něj mnohem nebezpečnější... Je to prostředí, ve kterém válčit neumí...

Jak se z mladého indiána stane elitní zabiják? Co člověka nutilo se vracet do toho pekla? A dá se pak vůbec ještě žít v „našem“ světě?

„Jednou budeš vyprávět můj příběh,“ řekl indián fotografovi. A tak se po 35 letech stalo.

Příběh Skye, Apače, který chtěl být orlem, je neuvěřitelně silný. Chytne vás a nepustí, dokud nedočtete poslední větu. A ani potom se ho jen tak nezbavíte.

Patrick Chauvel: Apač, který chtěl být orlem, Garamond, Praha 2011

(Zdroj foto: Google)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!