Ženy Rocku - Kadve

Ženy Rocku - Kadve 

Po delší době opět přicházíme se seriálem Ženy Rocku. Tentokrát jsme vyzpovídali jednu ze členek populární dívčí rockové kapely Kadve nebo chcete–li K2. Na otázky odpovídala kytaristka Klára.

Ženy byly po dlouho dobu v rockové hudbě trochu přehlíženy a podceňovány. Jak vidíš v současné době jejich postavení v tvrdší hudbě?

Myslím, že i nyní je ženská v tvrdší hudbě ještě kuriozitou a určitě se i pořád má trochu za to, že holky nedokážou na ty svoje nástroje zahrát tak jako chlapi. Ale tím si nechci nijak stěžovat, naopak je to pro nás výhodou, když na nás lidi, než začneme hrát, koukaj jako na malý holky, který asi nebudou umět moc hrát, můžeme je jedině překvapit.

Co pro tebe znamená být muzikantkou a ovlivnilo to výrazně i tvůj soukromý život?

Znamená to pro mě vlastně všechno, celý můj život se motá kolem muziky. Věnuju se samozřejmě i jiným věcem, škole, sportu, kamarádům, ale většinu času trávím hudbou. Buď koncertujeme, zkoušíme, natáčíme, skládáme, a když zrovna ani jedno z toho, tak o muzice aspoň přemýšlíme.

Rockerky mají jistě mnoho příznivců. Byla pro tebe někdy náklonnost fanouška tak extrémní, že ti byla nepříjemná? Žárlil někdy nějaký tvůj partner na tvé obdivovatele?

Oooo, zas tak vážné to s těmi příznivci není. Ale myslím, že jsem zažila pár takových případů, kdy mi pozornost fanouška přišla už dost za hranicí a bylo mi to nepříjemné, ale to většinou netrvalo moc dlouho. Na nějakého vytrvalce, co by mě soustavně obtěžoval, jsem ještě nenarazila. Jednomu mému partnerovi trošku vadilo, že mi občas kluci po koncertech napíšou nebo nás pozvou na drink, a těžce nesl, že jsme s holkama díky tomu, že jsme na pódiu, středem pozornosti, ale vždycky se mi podařilo mu to nějak vysvětlit.

Na poslední desce Odejdeš najdeme několik velice zajímavých písní.  Začněme u songu Růžová, kde lehce navážeme na první otázku. V čem spočívá myšlenka tohoto songu?

S holkama si ve volných chvílích (které taky trávíme spolu), děláme srandu ze spousty věcí, nesčetněkrát přišla řeč i na takové ty vyumělkované paničky, které nezajímá nic jiného, než co si koupí na sebe, jaký mají make-up a jak sbalit toho nejbohatšího frajera, a tak nás napadlo o tom napsat písničku. Má to být legrace a taky rada těmhle slečinkám, aby se zajímaly i o něco duchaplnějšího, třeba rock´n´roll.

Dočkáme se i Žárlivosti, která se řadí k těm ostřejším věcem. Téma žárlivosti a nevěry se řeší hned v několika písních. Vyjadřují vaše pocity a povahy, nebo se žárlivostí problém nemáte?

Nevěru jsem zažila a v tu chvíli jsem k té žárlivosti taky neměla daleko, takže určitě vycházíme z vlastních zkušeností, ačkoliv normálně touto vlastností moc netrpíme. Každopádně tyhle neřesti sledujeme všude kolem sebe, a to nás inspiruje.

Nejnovější videoklip s názvem Neprominu rozhodně není pro slabší povahy. Proč jste se rozhodly pro takto nekompromisní vyjádření? Opravdu jste tak kruté, nebo ve skutečnosti patříte k hodným holkám?

Tento scénář navrhl režisér Honza Míka, s nímž jsme natočily klip nejen k Neprominu, ale i k Růžový. Přišlo nám to tak nějak zvrhle vtipné, proto jsme do toho šly, i s výsledkem jsme spokojené. Ohlasy jsou ale rozporuplné, což chápeme, na někoho to může být přeci jen moc. Měla to být ale jen nadsázka. Ve skutečnosti bychom neublížily ani mouše, natož hezkému klukovi.

Letní festivaly jsou již v plném proudu. Chystáte se také navštívit některé z nich? Jezdíte po hudebních akcích i v rámci svého volného času, nebo to díky vlastním koncertům nestíháte?

Léto máme celkem nabité, většinou se ale jedná o menší festivaly. Z těch větších vyšly akorát Přeštěnice, také je v jednání Mighty Sounds nebo Sázavafest. My každoročně navštěvujeme Rock for People u nás v Hradci, letos tam sice poprvé nehrajeme, ale nehodláme naši tradici porušit, takže se tam vydáme aspoň jako diváci. Obecně občas na nějaký koncert zavítáme, já ale jinak preferuju spíš tišší akce vzhledem k tomu, že trávím většinu času v „kraválu“.

Kadve jsou zcela dívčí skupinou. Neuvažovaly jste někdy o klučičí muzikantské posile? Nebo chcete být navždy jen v dámském složení?

Určitě jsme o tom neuvažovaly a chtěly bychom si čistě dámské složení určitě zachovat. Myslíme, že je to to, co nám může pomoci se odlišit od jiných rockových kapel. Navíc, co kdybychom se do toho našeho chlapa v kapele všechny zamilovaly?

Na závěr prozraďte plány do budoucna. Máte ještě nějaké nesplněné cíle?

Kromě koncertování se nyní chceme věnovat psaní dalších písniček a střádat tak pomaličku na třetí desku. Cíle a hranice si určitě pořád posouváme a snažíme se ty naše pomyslné mety zdolávat. Naším snem ale už od té doby, co existujeme, bylo naplnit O2 arenu. Pravda, nejsme zrovna skromné, ale kdo ví?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!