Let´s play to Vikýře PLAY

Let´s play to Vikýře PLAY 

Umíte si hrát? Pokud si myslíte, že ano, přijďte se o tom přesvědčit do Malostranské besedy na další ročník interaktivní výstavy Play.

Dne 28. března 2013, na den narození Jana Ámose Komenského, který je zároveň i dnem učitelů, se Malostranská beseda otevřela lidem, kteří si ještě nezapomněli hrát, kteří se rádi a s chutí ponoří do svých snů a fantazií, a stanou se tak aktivními tvůrci expozice pojmenované Vikýře Play.

Termín zahájení výstavy související s narozením Jana Ámose Komenského není náhodný. Tento myslitel je totiž autorem nadčasového díla Labyrint světa a ráj srdce, které inspirovalo vznik celého projektu Orbis Pictus Play. Cílem je vytvořit pomocí fenoménu hry a tvořivosti univerzální komunikační prostředek mezi lidmi různého věku, vyznání i národnosti, a tím zhmotnit myšlenky J. A. Komenského. Zakladatelé tohoto mezinárodního projektu putovních výstav a doprovodných akcí jsou Jiří a Radana Waldovi. Uměleckým autorem výstavy Vikýře Play je Petr Nikl ve spolupráci s dalšími osmnácti výtvarníky z České republiky i ze zahraničí.

A proč letošní výstava nese název Vikýře Play? Hlavní části expozice jsou umístěné v systému pěti podstřešních komůrek, které patří k jednotlivým oknům půdy. Návštěvník si tak může připadat jako holub, který má ze svého hnízda pěkný výhled na to, co se děje v okolí chrámu svatého Mikuláše. A až ho pozorování přestane bavit, k dispozici mu je výbava složená z kinetických, optických a hlavně zvukových předmětů. Hlavní pozorovatelnou je středová věžička, která je zároveň i jakousi závěsnou zvonicí. Na zemi a v půdním trámoví jsou nástroje, které v každém probouzejí kreativitu a chuť objevovat. "Jak asi bude znít tento předmět a jak se asi hraje na tento podivný nástroj?", říkáte si v duchu, když objevujete jedno hnízdečko po druhém. Na výstavě se dozvíte, jak se hraje na vodní zvon, ale také to, jak silný účinek má zvuk, když stojíte přímo v jeho epicentru. Pokud si vlivem náhlé inspirace budete chtít uspořádat vlastní komorní koncert, nic vám v tom nebrání, stačí se přesunout do Studia Play, kde si můžete vybrat z velkého množství rozličných nástrojů. Pak už stačí jen naladit a zapnout nahrávací zařízení, díky němuž si pak budete moct z výstavy odnést záznam o své tvořivosti. Možná budete překvapeni, jak velcí hudebníci se ve vás skrývají.

V dalším patře si kromě sluchu a hudebního nadání procvičíte i ostatní smysly. Dozvíte se, zda máte dobře vycvičený čich, ale například i to, zda umíte udržet balanc. Dlaní poznáte, jakou mají různé materiály tepelnou vodivost. A také se můžete podívat a dokonce si i osahat, jak jednotlivé smysly vnímají děti z dětských domovů. Schválně si zkuste je se zavřenýma očima poznat. A to není zdaleka vše, co výstava Vikýře Play přináší. Přijďte se o tom do Malostranské besedy přesvědčit. Pojďte si hrát.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Let´s play to Vikýře PLAYLet´s play to Vikýře PLAYLet´s play to Vikýře PLAY
 

Mohlo by se ti líbit...

Malostranská beseda nabízí i další akce

Místo konání: Malostranská beseda

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!