Ženy rocku - Bára z Bags

Ženy rocku - Bára z Bags 

Po delší pauze přinášíme další z dílů seriálu Ženy Rocku. Tentokrát jsme vyzpovídali zpěvačku Báru z nadějné pop - rockové skupiny Bags. Mají za sebou vydání nového alba, křest a spoustu ambicí.

Ženy byly po dlouho dobu v rockové hudbě trochu přehlíženy a podceňovány. Jak vidíš v současné době jejich postavení v tvrdší hudbě?

Myslím si, že pokud na to holka má, a nebojí se do toho jít, tak jí publikum vezme a bude jí uznávat úplně stejně, jako kdyby na její pozici byl kluk. A nezáleží ani na stylu hudby.

Co pro tebe znamená být muzikantkou a ovlivnilo to výrazně i tvůj soukromý život?

Po pravdě spíš nevím, jaké to je nebýt muzikantkou, hudbu dělám od malička. Samozřejmě ne muziku v kapele jako teď, ale v hudební škole a ve sboru jsem byla už na základní škole. 

Rockerky mají jistě mnoho příznivců. Byla pro tebe někdy náklonnost fanouška tak extrémní, že ti byla nepříjemná? Žárlil někdy nějaký tvůj partner na tvé obdivovatele?

Nikdy to nebylo tak extrémní, abych si s tim nevěděla rady. Většinou jsou tyto setkání velice příjemná a pozvání na bar moc často neodmítám. :) Partner spíš hůř snášel vzrůstající počet koncertů a s tím ubývání mého volného času. A to si myslím nemá jednoduché žádný z našich protějšků v kapele.

Poměrně rychle jste se vypracovali z neznámé kapely a získali si úspěch. Pravidelně se účastníte festivalů i jiných zajímavých akcí. Velkou roli určitě hraje tvůj zajímavý zpěv. V čem vidíš ty Váš posun směrem vzhůru?

Zlomovým bodem byl určitě Banzone Showcase a naše následná spolupráce s Bandzone. Možnost hrát po boku kapel jako UDG, Mandrage, Nightwork a dalších. To všechno dohromady si myslím udělalo dost a svědčí o tom i počet koncertů za tento rok, 54 rozhodně není nízké číslo.

Oproti jiným skupinám s ženskou frontmankou nestojíš úplně v popředí, ale i ostatní členové jsou hodně výrazní a získávají si pozornost. V některých skladbách nedostává tvůj zpěv tolik prostoru. Zářným příkladem je Raper. Vyhovuje ti to takhle? Neřešíte někdy spory ohledně rozdělení zpěvů?

Spory na toto téma rozhodně nejsou. Já jsem se nikdy necítila nějakým způsobem odstrčená. A přesně tohle si myslím, že  funguje i na publikum.  Je vidět, že je změny na podiu opravdu baví.

Několik Vašich starších písní má anglické texty. V současné době jste se zaměřili výhradně na češtinu. Z jakých důvodů přišla tato změna? Zpívá se ti líp v rodném jazyce?

Už od začátku jsme tušili, že se budeme muset na jednu stranu přiklonit a shodli jsme se, že čeština nám sedí víc. Ještě pořád v repertoáru zůstává pár anglických písní, protože je nedokážeme opustit, ale ty časem asi taky nahradí písničky nové s českými texty.

Máte za sebou křest nového alba Oddělení Hříchů, který proběhl ve Strakonicích. Bude v příštím roce následovat větší turné na podporu tohoto počinu?

Určitě plánujeme koncerty spojené s propagací nového CD, ale zatím nemůžu být úplně konkrétní, protože je vše zatím ve fázi jednání.

Prozraď něco víc o nové desce. Oproti předchozím počinům se nese v melodičtějším duchu a celkově je znát určitý posun jiným směrem. Jaká hudba nebo kapely ovlivňují Vaší tvorbu?

Posun je hlavně vidět v tom, že celkově je CD ucelenější než předchozí, je znát že už jsme si trošku našli ten styl, který nám sedí. Ale o tom by nejvíc mohl vyprávět Radim, který většinu písniček složil. Proto nejsem ani ta pravá osoba na vysvětlování kdo ovlivňuje naší tvorbu.

Vrátím se ke skladbě Raper, jejíž jméno zde již zaznělo. Přestože se nejedná o klasický hip-hop, vybočuje trochu od ostatních písní. Četl jsem na ní i některé negativní reakce. Souhlasili jste všichni s jejím zařazením do repertoáru? Posloucháte i tento styl hudby?

I když tento styl z nás neposlouchá skoro nikdo, tak nás všechny Raper strašně baví a na podiu je to jedna z písniček, kterou si užíváme nejvíc. Už od první zkoušky, kdy jí Radim přinesl, jsem refrén nemohla dostat z hlavy. Díky klipu patří i k těm, které si publikum s námi rádo zařve :-)

Stáváš se mnou je tvůj duet s Petrem Vrzákem z U.D.G. Jak došlo k této spolupráci? Jsi spokojená s konečným výsledkem?

Tato spolupráce vznikla na našich společných koncertech letos v létě. Petr nám na to kývnul hned a svůj slib splnil (k naší velké radosti). S výsledkem jsme spokojení všichni, protože Petr to vzal velice zodpovědně, a ze studia neodjel, dokud to nebylo 100%. Svoje hostování dotáhl až do té dokonalosti, že nám přijel naše CD pokřtít a vydržel ho s náma zapíjet až do rána. Spolupráce s UDG potom pokračovala i na opačnou stranu, a já jsem měla možnost si zazpívat na jejich novém CD Akrobat v písni Rozezpívání.

I přes Váš vzestup stále nepatříte k těm největším profesionálním kapelám. Vydání cd není levná záležitost. Jak se díváš na stahování hudby z internetu? Na jednu stranu se díky tomu dostane k více lidem, ale skupina tím ztrácí velkou část vrácených financí.

Myslím si, že kapelám jako je naše, internet hrozně pomáhá a tím, že si lidé naše skladby stáhnou klidně zadarmo, dostává naši hudbu mezi stále širší okruh lidí. U velkých kapel už je to samozřejmě jiné, ale na druhou stranu, bez toho, že bych si hudbu stáhla zadarmo bych spoustu kapel neznala. Je to fakt těžké říct, jestli je to dobře nebo ne, záleží, z jakého pohledu se na to dívá. Ale hudební průmysl to v posledních letech nemá jednoduché.

Nakonec klasická otázka týkající se ambicí do budoucna. Jaké jsou Vaše vysněné mety a cíle?

Vyprodaná O2 aréna, turné po Americe, soustředění u moře a vydělávat si jenom hudbou. Ne teď vážně, cílem je, aby lidi poslouchali naší muziku, chodili na koncerty a bavilo je to. A třeba nás i slyšeli, když si zapnou rádio :)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ženy rocku - Bára z BagsŽeny rocku - Bára z BagsŽeny rocku - Bára z Bags
 

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!