Raymond Chandler oživil Krále ve žlutém hávu

Raymond Chandler oživil Krále ve žlutém hávu 

Je to hodina poslechu cédéčka pro nefalšované a umírněné milovníky detektivního žánru. Klídek a pohoda a mráz po zádech přesně takový, jaký snesou i běžným životem v reálu vystresované nervy. Raymond Chandler je navíc dokonalý klasik, muž, který pozvedl detektivní žánr na skutečnou literaturu.

Rozhlasová nahrávka z roku 1991 je potom opravdovým skvostem.  Román, který byl základem, je z roku 1938, takže máme před sebou už opravdu historický kousek. Byla jsem na něj moc zvědavá, protože detektivky miluju, ovšem nesmí být v nich moc krve, moc akce a moc bulváru.  Obálka je teda krvavá až běda.
 
Přesto je příběh příjemný a nepřekvapující. Je tu několikero podivných lidí, jejich charakteristiky jsou umně vykreslené a tak si je umíte představit i s každým pórem na nose a každým vousem na pokřiveném obličeji. I ten žlutý háv. O ten tady jde, i když je jen součástí celé události, či spíše sérií událostí. Nechybí tady žena s uhrančivou kráskou, která no jak jinak - James Bond je vlastně jen Chandlerova kopie - svede nakonec onoho detektiva Steva Grayceho jež je hlavním hrdinou.
A taky je tu taková stará blonďatá prostitutka, která získá nečekanou roli v pozdější fázi příběhu.

Raymond Chandler (1888 – 1959)

Je bezesporu nejvýznamnějším představitelem takzvané drsné školy detektivního románu. Narodil se v Chicagu, studoval v Anglii, Francii a v Německu, svou kariéru začínal jako novinář. V roce 1917 vstoupil do kanadské armády a první světovou válku prožil většinou v zákopech. Po válce vystřídal několik zaměstnání, brzy začal souběžně psát detektivní povídky pro časopis Black Mask (Černá maska). Tady se zrodil jeho nejslavnější literární hrdina, detektiv Marlowe, drsný a cynicky vtipný bojovník proti zločinu. Chandler se uplatnil i jako kritik a po úspěchu svých románů i jako scénárista. Ke konci života se však projevily jeho dřívější problémy s alkoholem, které měly vliv i na kvalitu jeho psaní.  V roce 1955 se dokonce pokusil o sebevraždu. Zemřel o čtyři roky později v Kalifornii.
 
Muž, který je na přebalu cédéčka na černobílé fotce s typickým účesem, brýlemi, fajfkou a ořezanou obyčejnou tužkou v ruce, je dokonalou představou tehdejšího spisovatele detektivek. 
Lze jen říci, že jeho dílo česká herecká elita převedla do nádherné podoby a jistě by se mu líbila. Zvuky jsou skromné, nepřehlušují příběh a jsou spíše v nižších tónech, což mi bylo velmi příjemné pro uši. Zvyšují napětí jen tam, kde je to opravdu třeba a celé to dílo je ještě poznamenáno nespěchavou dobou. V onom roce 1991 ještě bylo v módě dělat mezi dialogy krásné vzorové pomlky, které nechají slova doznít v hlavách posluchačů. Žádné skákání do řeči, žádný spěch. Chcete-li spočinout v opravdu kvalitním poslechu, Král ve žlutém hávu je tím pravým.
 
Vydalo vydavatelství Radioservis, 2012, www.radioservis-as.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!