Fašank 2018

Fašank 2018

Adresa:

Strání, náměstí U Zámečku 71

Termín: 4.2.2018 13.2.2018

4úno - 13úno celý den

Žánr: festivaly


Nejdelší masopustní festival u nás vstupuje do 4. dekády své existence – 31. ročník Festivalu masopustních tradic v obci Strání na Uherskobrodsku je připravován na 4. až 13. února 2018.

Festival zahájí výstava obrazů Z hlavy nerúbanej současného slovenského výtvarníka Jana Karlíka na straňanském Zámečku (neděle, 4. 2. v 15.00). Hlavním účinkujícím vernisáže je zdejší nová cimbálová muzika Popremýšláme s primášem Ondrou Zderčíkem. Výstava trvá po celou dobu festivalu.

Na sérii úspěšných a hojně navštěvovaných zahajovacích pořadů festivalu, výhradně domácích účinkujících naváže tentokrát pořad k 40. výročí cimbálové muziky Strýci Muzikanti hrajú, hosté sa scházajú (ZŠ Strání, pátek 9. 2., 18.00), v němž účinkují dospělí i děti. Od 20.30 zde následuje beseda u cimbálu s jubilující muzikou.

Sobotní dopoledne (10. 2.) patří ukázkám ruční výroby skla, a to jak ve Sklárnách Květná, tak i v rodinné sklárně Ladislava Breznického (8.00–13.00). Na to navazuje ukázka lidových řemesel, zabijačkové hody a košt koblihů na Zámečku (9.00–15.00) za doprovodu slovenských souborů z Košarisk a Brezové.

Rok co rok vítá zahraniční i domácí soubory starosta obce na obecním úřadě. Takové Přijetí souborů a hostů festivalu zde proběhne od 12.00. Pozornost návštěvníků pak bude směřována na nedaleké náměstí u Zámečku, kde proběhne hlavní pořad festivalu Ej fašanku, fašanku spojený s ukázkou obchůzek (od 13.00). Letos účinkují, kromě již jmenovaných slovenských souborů z Košarisk a Brezové, také soubory Klobučan, muzika Kaňúr, soubor Erteple a Neoveská cimbálová muzika. Představí se také pražský klub irských tanců Rinceoirí a soubor Marína ze Zvolena.

Skupiny domácích fašančárů ze Strání pak na závěr vystoupení představí zdejší typický mečový tanec Pod šable za doprovodu muziky Strýci. Účinkující pak v areálu obce navštíví hospody, aby připomněly, jak se kdysi hrávalo a bylo veselo V šenku (15.00–17.00).

Protějškem pátečního vystoupení domácích účinkujících jsou scénická vystoupení hostů festivalu, tradičně nazývaná Zrcadlo masopustu. Svá jevištní čísla představí v ZŠ Strání od 18.00 hodiny sobory Klobučan, Erteple, Brezová, Rinceoirí a Marína. Sobotní den zde má vrcholit besedou u cimbálu všech muzik přítomných souborů pod vedením kopaničářské muziky z Košarisk.

I následující nedělní odpoledne patří podobně jako v minulých ročnících dětskému karnevalu (Zámeček, 11. 2., 14.30) a od 18.00 hodin ochutnávce slivovic, při níž zazpívá mužský sbor SEN a jejich folklorní hosté.

Pondělí festivalu patří vždy Fašankové filmotéce, která probíhá ve zdejší Dvoraně. Prezentuje videofilmy s folklorní tematikou z tvorby a z archívu uherskobrodského Muzea J. A. Komenského (17.30), spolupořadatele festivalu.

Vrcholem festivalu je tzv. fašankové úterý (13. 2.), tedy poslední den masopustu a fašank (končiny) v pravém slova smyslu. Od 12.00 až do 19.00 proto v areálu obce probíhají obchůzky fašančárů s typickým tancem pěti mužů s meči Pod šable, pod šable, tancem, který je zde písemně doložen více jak 200 let. Basa je vždy pochována před půlnocí za smutečního doprovodu masek na zdejším Zámečku. Světskému veselí je konec. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Zlínský kraj Akce v obci Strání

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Fašank 2018

Wellness Chata JanaLopeník (8.7 km)

Wellness hotel FilipovJavorník (12.9 km)

Vila VyšehradLuhačovice (23.9 km)