Laco Deczi & Celula New York

Laco Deczi & Celula New York

Adresa:

Jirny, Brandýská 98

Termín: 24.5.2024 v 19:00 hod. (pátek)

24květen pátek 19:00

Žánr: koncertyjazz Jirny

Umělci: Laco Deczi Celula New York


O Lacovi...

Trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolákovo na Slovensku. V roce 1962

odešel z Bratislavy do Prahy kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech kde žije do teď.

A co říká Wiki?

Od vstupu na profesionální hudební scénu před téměř šedesáti lety byl Laco Déczi jejím enfant terrible a punc výjimečnosti mu zůstal dodnes. Už tehdy směřoval jinam než takřka všichni, kteří v tehdejším Československu hráli jazz. Navzdory převládajícímu trendu intelektuálního, téměř akademicky ukázněného west coast jazzu byly už Decziho amatérské bratislavské skupiny oddány explozivnímu hard bopu z opačného pobřeží Ameriky a on sám vyznával kult jeho tragicky zesnulého génia Clifforda Browna. Posedlostí touto stylovou orientací dokázal po příchodu do Prahy nakazit i zdejší mnohem starší kolegy včetně guru českého moderního jazzu Karla Velebného. Když se stal v letech 1963–1966 právoplatným členem Velebného legendárního SHQ, rozšířil Velebný, podle vzoru eastcoastových comb, původně čtyřčlenné obsazení na kvinteto.

V repertoáru i na gramofonových nahrávkách SHQ se pak objevily první vlaštovky autentického hard bopu převzaté od Décziho celoživotního vzoru Clifforda Browna (Delilah, Jordu, Kiss And Run). S vlastní skupinou Celula a po emigraci s její americkou obdobou Celula New York dokázal poselství Brownovy trubky spojit do působivé symbiózy s elektrickou jazzrockou fúzí Milese Davise, v jejímž duchu se odvíjí Decziho hudba až do současnosti.

Trumpetista, skladatel a kapelní Laco Déczi se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolakovo (kousek od Bratislavy), na Slovensku. V šedesátých letech byl členem kapely S HQ Karla Velebného. V sedmdesátých letech nahrál svoje sólové...
Hudební kluby - Středočeský kraj Akce v obci Jirny

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Laco Deczi & Celula New...

Wellness Hotel STEPPraha (15.4 km)

Top Hotel PrahaPraha (16.6 km)

Residence TrafickPraha (17.5 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (17.6 km)