Pobočky Mělnického kulturního centra připravily pro nadcházející kulturní sezónu pro své návštěvníky řadu aktivit. MKD nabízí škálu pořadů nových i těch, které se nemohly uskutečnit v první polovině roku a podařilo se pro ně domluvit náhradní termín. Diváci se mohou těšit na koncerty, divadelní představení, oblíbené klubové kino, scénické čtení LiStOVáNí, podvečerní přednášky i představení pro děti. Výjimečné výstavy pořádá Mekuc nejen v MKD, ale především v galerii Ve Věži a nově i v městské knihovně, která přichází s novým školním rokem s nabídkou velmi zajímavých programů.

HUDBA
Po skvělých Chouette, kteří zahájí 1. 9. kulturní sezónu a potěší tak především milovníky francouzského šansonu, se posluchači mohou těšit na koncert klasické hudby Z českých luhů a hájů, který naváže na projekci Belgičanka pod Řípem z cyklu dokumentů České kořeny. Na oba pořady, které se uskuteční 21. 9., platí společná vstupenka. Umělci přednesou ryze český program z děl Bedřicha Smetany, Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Říjnovým swingovým večerem bude 6. 10. vystoupení Jazz Bluffers, 19. 10. se uskuteční unplugged koncert nestárnoucího Kamila Střihavky & The Leaders! V listopadu se představí hvězdný jazzový trumpetista Laco Deczi a jeho Celula New York, kteří rozeznějí MKD 3. 11. Slavný operní tenor Štefan Margita se vydá 22. 11. do světa šansonu. Terezu Krippnerovou and The Masters už mělniční posluchači dobře znají. Na jejich nejbližší vystoupení se mohou těšit 1. 12. Stálice české hudební scény Václav Neckář nabídne svůj vánočně laděný program 7. 12. Příznivce orchestrální dechové hudby nadchne 2. 1. Novoroční koncert v podání VDO Mělník. Na swingovém večeru 5. 1. zazáří s kapelou Jocose Jazz Elena Sonenshine. Slavnou skladbu A. Vivaldiho Čtvero ročních dob přednesou Lucie Sedláková Hůlová a Ensemble Lucis 27. 1. Během celé sezóny budou probíhat hudebně zábavné pořady nejen pro seniory s živou dechovou hudbou, první zahraje 6. 9. Přívoranka.

DIVADLO
23. 9. se v náhradním termínu odehraje slavná francouzská komedie Georgese Feydeaua v nastudování Studia DVA divadla Brouk v hlavě. Černou komedii Bezruký Frantík, inspirovanou skutečným životním příběhem muže, který se narodil bez horních končetin, přiveze 1. 10. soubor Divadla pod Palmovkou – Palm Off. Slavné drama Henrika Ibsena Přízraky, které ve své době skandální a nevídaně otevřenou kritikou pokrytectví a falešné morálky zapůsobilo jako blesk z čistého nebe, uvidí diváci 5. 11. v podání Dejvického divadla. Mělnický ochotnický soubor DS Nové divadlo Mělník odehraje 7. 11. divácky velmi úspěšnou muzikálovou komedii Šeherezáda. Nový cirkus, netradiční závěsná akrobacie, živá hudba skvělé multiinstrumentalistky a zpěvačky Milli Janatkové, to vše čeká diváky ve vystoupení AirGym Art Company Wendigo 2. 12. Posledním divadelním představením letošního roku bude 13. 12. jedna z nejslavnějších komedií všech dob, Molièrův Lakomec, se kterým přijede Klicperovo divadlo Hradec Králové. Inscenace Snímek 51 je název životopisného dramatu Divadla v Celetné o skutečné objevitelce tajemství DNA, Rosalind Franklinové. MKD jej nabídne 25. 1. Na druhou polovinu sezóny je rovněž plánováno odložené divadelní představení Krasavice interkontinentální, přesný termín bude včas zveřejněn.

VÝSTAVY
Až do 12. 9. mohou návštěvníci galerie Ve Věži shlédnout výstavu výtvarnice Ester Nemjó: Rybí hubička růžová, kterou vystřídá výstava k poctě letos v červnu zemřelého zakladatele mělnické galerie. Vernisáž výstavy Vladimír Veselý a jeho žáci se koná 14. 9. Kromě tvorby Vladimíra Veselého budou k vidění díla jeho žáků Aidy Legnerové Líhové, Olgy Vychodilové, Olgy Otáhalové, Pavla Šimrala a Vladimíra Líbala. Ta vystřídají 11. 11. práce Veroniky Vlkové a Jana Šrámka. Autoři nástěnné malby realizované v červnu letošního roku v městské knihovně jsou nově nositelé ocenění Czech Grand Design 2020 v kategorii Ilustrátor. Významná ocenění získali také za ilustrace ke knize To je metro, čéče! autorky Milady Rezkové.

V prostorách MKD bude 9. 9. zahájena výstava k 70 letům působení mělnického ochotnického divadelního souboru Nové divadlo Mělník Divadlo a my. K 10. výročí vzniku Mělnického kulturního centra a současně k 85. výročí postavení budovy Masarykova kulturního domu je od 9. 11. plánována výstava shrnující deset let činnosti Mekuc. Na výstavě budou zároveň představeny spolky, které se ke své umělecké činnosti scházejí pravidelně pod střechou MKD.

Od 13. 1. ozdobí prostory MKD i galerie Ve Věži Výtvarný salon Sdružení výtvarníků ČR.
Originální prostory pro výstavy nabízí i nové sídlo městské knihovny na náměstí Karla IV. Až do 31. 12. zde návštěvníky potěší i pobaví výstava Zachuchleno. Interaktivní expozice s podtitulem Příběh animace / animace příběhu je připravena na motivy oceňované videohry Chuchel od renomovaného studia Amanita Design. Součástí výstavy je i animační laboratoř. Autorem výtvarné podoby Chuchla je mělnický rodák, výtvarník a ilustrátor Jaromír Plachý.
V prostorách prvního patra Domu služeb na náměstí Karla IV. bude v říjnu prezentována výstava nominovaných děl České ceny za architekturu 2021, která bude uspořádána ve spolupráci s Českou komorou architektů a městem Mělník. Ve spolupráci s Gymnáziem Jana Palacha a Knihovnou Václava Havla je připravována také výstava Měli jsme underground a máme prd. Její část bude od listopadu vystavena v prostorách knihovny.

PRO DĚTI
Mělnické kulturní centrum věnuje velkou pozornost dramaturgii dětských pořadů, a buduje tak zábavnou formou vztah k divadlu, kultuře a trvalým hodnotám už u nejmenších diváků. Děti uvidí 12. 9. nedělní pohádku Divadla Elf Vojta a strašidla. Na 10. 10. je připraveno rodinné představení Vinnetou divadla Polárka na motivy populárních příběhů z Divokého západu Karla Maye – představení je určeno dětem od 5 let. 24. 10. čeká děti představení dobře známé Kouzelné školky Michal je pajdulák s populárním dětským bavičem Michalem Nesvadbou. 21. 11. osloví děti s nedělní Cirkusáckou pohádkou divadlo Láryfáry. S mikulášskou nadílkou a oblíbeným Čertováním bude 5. 12. spojena pohádka Švec a čert. Divadlo Náměstíčko přijede 16. 1. s nedělní pohádkou Jak byla vosa Marcelka ráda, že je. V rodinném představení jednoho herce Jak jsem byl Cyrano Divadla Kampa uvidí návštěvníci 30. 1. Marka Menšíka v roli koktavého Jakuba, který na vlastní kůži prožívá jeden z nejslavnějších divadelních příběhů.

FILM MEKUC
Klubové kino pro náročného diváka pravidelně vybírá snímky oceňované na mezinárodních festivalech i české snímky, které otevírají aktuální témata. První projekce se koná 8. 9., kdy nabídne Film mekuc severské kriminální drama Martina Zandvlieta Marco, v němž si zahrál i Zdeněk Godla.

PODVEČERNÍ PŘEDNÁŠKY
29. 9. vystoupí s první částí cyklu přednášek Kapitoly z architektury 20. století Potíže s architekturou 20. století PhDr. Vladimír Czumalo, CSc. Následující čtyři přednášky cyklu budou věnovány charakteristickým materiálům architektury 20. století – sklu, betonu, kovům a plastům. Cyklus cestopisných přednášek zavede posluchače do málo známých oblastí nebo představí naopak populární destinace z netradičního pohledu. První navštívenou oblastí bude v září Sibiř v přednášce Josefa Nitry Transsibiřskou magistrálou na Bajkal, Libor Drahoňovský přiblíží nejsevernější z pobaltských států přednáškou Estonsko, země hradů a dávných eposů, následovat bude přednáška Poslední opravdová divočina: Sedmý kontinent cestovatele Tomáše Grima. V dalších podvečerech se pak posluchači vypraví s přednášejícími do Botswany a Zimbabwe, proti proudu Mekongu Laosem, napříč Marokem či do exotické Východní Indonésie. V rámci tématu Online zdravě a bezpečně, kterému se městská knihovna věnuje celý rok 2021, jsou připraveny tři přednášky odborníků z psychologického institutu Re:Life, který se zaměřuje především na problematiku nadužívání digitálních technologií.

OSTATNÍ POŘADY
V prvním akčním scénickým čtení LiStOVáNí nové sezóny 7. 9. zjistí diváci, že příběh hrdiny nejpřekládanější české knihy vůbec, Haškova Švejka, je aktuálnější, než by se zdálo. Plánovány jsou i další pořady z tohoto stále oblíbenějšího cyklu. Popularizátor vybraných mravů a pravidel slušného chování Ladislav Špaček vystoupí se svou zábavnou i poučnou show Etiketa není věda 13. 9. I v září pokračuje středeční veřejný poslech audioknih na Žlutém ostrově, ostrůvku zeleně před městskou knihovnou. V září se v městské knihovně opět otevře Dámský klub, čtenářský kroužek pro každého, kdo má chuť debatovat o literatuře a sdílet své názory nad šálkem kávy, čaje či při sklence lahodného mělnického vína. Městská knihovna zve rovněž na Čtenářský maraton veřejného čtení, který se uskuteční od 2. do 4. 9. na Žlutém ostrově. Jedná se o benefiční akci plnou zajímavých hostů. Zúčastnit se může každý a svým čtením „vyčíst“ některé z mělnických škol finanční prostředky na pomůcky podporující čtenářství. Pro seniory kromě trénování paměti, kurzů angličtiny a práce s počítačem připravuje městská knihovna nově od října i projekt Univerzita třetího věku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Podzim a zima v nové...

Zoopark ZelčínMělník (4.2 km)

Ubytování u OkořeHolubice (21.9 km)

Výstaviště HolešovicePraha (27.6 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (28.6 km)