Přejít na stránky Ticketpro.cz

Duo Zikr - Několik slov o duši

Termín: 1.10.2016

1říjen sobota 20:00

Žánr: koncertyrockpopjazzswingvokálníduchovní


Dne 1. 10. 2016 ve 20 hodin se v kostele sv. Martina ve zdi v Praze uskuteční koncert světově uznávaného Dua Zikr a varhanistky Kateřiny Málkové NĚKOLIK SLOV O DUŠI. Jedná se o jedinečný projekt, v němž poprvé Duo Zikr (Olga Tkačenko a Igor Silin) vystoupí se svojí vokální improvizací v doprovodu varhan.

Duo Zikr již vystupovalo v Praze třikrát, naposledy v roce 2013 v Rudolfinu. Letos byl jeho představitel Igor Silin (vlastním jménem Igor Kalinauskas), člověk renesančního formátu – nejen hudebník, ale i divadelní režisér, malíř, filozof, doktor psychologie a spisovatel, pozván na autogramiádu své poslední knihy – REHABILITACE DUŠE.  

Křest knihy proběhl před autogramiádou v kostele U Matěje za varhanního doprovodu Kateřiny Málkové. Tato komorní situace stála u zrodu právě nadcházejícího koncertu, který se bude konat 1. října. Jak sami členové Dua Zikr říkají: „Nejlepším místem pro naše vystoupení je kostel.“

NĚKOLIK SLOV O DVOJICI DUO ZIKR

Duo Zikr je vokální dvojice sestávající z Igora Silina (bas-baryton) a Olgy Tkachenko (dramatický soprán), která vznikla v 90-tých letech v dramatické škole „FIREFLOWER“. Svůj název si Duo propůjčilo z arabštiny, ve které zikr znamená „modlit se za někoho“. Umělci tím vyjadřují rámec svého hudebně-filozofického sdělení, které se jednotlivými improvizačními kousky dotýká odpradávna aktuálních témat. Duo s minimálními hudebními prostředky mísí prvky klasické vokální techniky s východními mody, pravoslavným chorálem či slovanskou melodikou, avšak bez jakékoliv závislosti na harmonii, formě či slovním vyjádření. Vnímání hudby tohoto typu vyvolává v posluchači neobyčejné emocionální prožitky od pokoje, vášně, radosti až po utrpení či hledání...

Jejich první koncert se uskutečnil v roce 1993 v Petrohradě, kde přilákal přes tisíc návštěvníků. Za 23 let své existence koncertovalo Duo Zikr po celém světě: v USA, Francii, Itálii, Velké Británii, v Izraeli a Austrálii. Vydali přes 20 studiových alb a velké množství nahrávek svých koncertů a spolupracovali s mnoha věhlasnými hudebníky, producenty i režiséry (Boris Grebenshikov, Sergey Kuryokhin, Andrey Samsonov, Djivan Gasparyan, Evelyn Glennie či Sergej Bondarčuk).

Duchovním otcem Dua Zikr je absolvent Sčukinské divadelní fakulty v Moskvě Igor Silin, který působil po dobu 25 let jako režisér mnoha divadelních scén po celém bývalém Sovětském Svazu. Paralelně s touto činností vytvářel ojedinělou psychotechniku, původně určenou pro herce, avšak brzy rozšířenou mezi vrcholové sportovce, učitele, která je dnes šířena mezi širokou vrstvu lidí. Jako profesor psychologie získal mnoho prestižních ocenění a titulů i daleko za hranicemi Ukrajiny a Ruska (člen Mezinárodní akademie vědy a kultury v San Francisku, zvláštní vyznamenání na Mezinárodní akademii informací, spojení, řízení v technice, přírodě a společnosti atd.). Silinův vokální projev odráží filozofické myšlenky vlastní  metody DFS (Diferencované funkční stavy). Pěveckou techniku pečlivě konzultoval a zdokonaloval pod vedením profesionálních pedagogů. Igor Silin je také autorem mnoha obrazů. V roce 2015 se stál čestným členem Ruské akademie výtvarných umění.   

Olga Tkačenko své umělecké začátky věnovala divadelnímu prostředí. Absolvovala Divadelní institut v Kyjevě a na počátku 90. let již úspěšně vystupovala v divadelních projektech uváděných činoherním studiem Igora Kalinauskase (například Jurodia dle Dostojevského předlohy Zločin a trest). Vedle herectví se také aktivně zapojila do studia psychotechniky, vytvořené a dodnes rozvíjené Igorem Kalinauskasem. Na základě principů metody DFS v sobě objevila touhu po hudebním vyjádření. Dnes tvoří nezaměnitelnou součást Dua Zikr.

"... Interpretační schopnosti Dua Zikr lze právem nazvat jedinečnými. Tito brilantní umělci úspěšně kombinují prvky svobody a přísné formy, které se vyskytují ve všech hudebních stylech - od asijských náboženských zpěvů k současnému free jazzu, přičemž vytváří bohatou paletu vokální expresivity a zvukových tónů. …Vokální rozsah Tkachenko a Silina je neuvěřitelný: přesahuje osm oktáv a zvučí v pestré škále tónů od nejjemnějšího šepotu po pronikavý křik..." – Andrew Stewart – hudební kritik

NĚKOLIK SLOV O VARHANISTCE KATEŘINĚ MÁLKOVÉ

Kateřina Málková je absolventkou HAMU, kde v  roce 2010 ukončila studia v rámci cyklu koncertů "Ti nejlepší" s Severočeskou filharmonií Teplice koncertem g moll od F. Poulenca. V rámci školy se zúčastnila řady mistrovských kurzů významných varhanních osobností, jako jsou např.: Marie Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andreas Schröder, Jon Laukvik, Martin Sander, Martin Schmeding, Slawomir Kaminski, Matthias Maierhoffer, Pier Damiano Peretti.

V současné době se věnuje sólové hře, vystupuje na mezinárodních hudebních festivalech, např.: na Mezinárodním hudebním festivalu Eduarda Nápravníka, Podblanickém podzimu, na evropském varhanním festivalu v Kremnici, Štětském varhanním podzimu, Sukově hudebním Štiříně aj., koncertuje společně s Felixem Slováčkem, Felixem Slováčkem jr., spolupracuje s orchestrem Atlantis a aktivně hraje s houslistou Alexejem Aslamasem. Její univerzální hudební talent se projevuje i zpěvem v autorské progresivní rockové kapele „Misty Ways“, zpěvem s DJ a hostováním s jazzovým duem „Swing Pigs“.

„Kateřina v sobě spojuje vážno-hudební disciplínu a nespoutanou muzikální vyzrálou osobnost, hotová Judita“ – Lukáš Sommer – hudební skladatel

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

26duben pátek 19:00

Nicole Zuraitis Trio

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

26duben pátek 19:00

26duben pátek 19:30

Ubytování v okolí akce Duo Zikr - Několik slov...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (492 metrů)

The Emblem HotelPraha (534 metrů)

ValentinskaPraha (549 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (442 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (469 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (122 m)