Přejít na stránky Ticketpro.cz

Music Infinity 2013: Harold Budd (US) Robin Guthrie (UK)

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 25.5.2013
Vstupné:

555 Kč (volné sezení)

25květen čtvrtek 01:00

Žánr: popfestivaljazzelektroambientpunkworld music


Do Prahy přijede ikona ambientní hudby Harold Budd. Doprovodí ho Robin Guthrie, bývalý členem legendárních Cocteau Twins.

Na pozvání průběžného festivalu Music Infinity dorazí v sobotu 25. května do Paláce Akropolis legendární americký avantgardní skladatel, básník, klavírista a klasik ambientu Harold Budd. Doprovázet ho bude jeho stálý spolupracovník Robin Guthrie, zakladatel britských experimentátorů Cocteau Twins. Českým posluchačům tak poprvé naživo představí svoji vizi ambientní hudby, v níž se proplétají Guthrieho kytarové plochy se zvukem Buddova modifikovaného klavíru.

Dnešní experimentální elektronická hudba by nemohla existovat bez inovátorů na poli vážnohudební avantgardy z padesátých a šedesátých let. Jedním z otců ambientu či drone music je americký hudebník a skladatel Harold Budd, který se poprvé představí i v Praze 25. května, den po svých sedmasedmdesátých narozeninách. Jeho cesta hudebního vizionáře začíná v šedesátých letech, kdy vystudoval kompozici na University of South California a napsal několik skladeb v minimalistickém stylu. Krokem do zcela nového směru bylo album The Pavilion of Dreams z roku 1978 produkované Brianem Eno, na němž Budd splétá éterické ambientní plochy z ohlasů jazzu a world music. O dva roky později pak společně stvořili jedno z klíčových děl žánru - Ambient 2: The Plateaux of Mirrors.

Ačkoliv Harold Budd vehementně popírá příslušnost do ambientní škatulky, jeho skladby patří k tomu nejlepšímu, co se na hraně hudby a ticha zrodilo. Ostatně sám tvrdí, že jeho hudba je nejsilněji inspirována dětským koníčkem naslouchání bzučení telefonních drátů protínajících městečko Victorville v poušti Mojave, kde vyrůstal. Láska k delikátním zvukovým texturám ho v polovině osmdesátých let dala dohromady se skotským dreampopovým triem Cocteau Twins. V roce 1986 společně natočili experimentální album The Moon and the Melodies a Budd si poté jejich kytaristu Robina Guthrie pozval na své nejoslavovanější album The White Arcades (1988).

Reverbem prosáklé kytarové plochy Robina Guthrie byly společně s nezaměnitelným vokálem Elisabeth Frazer poznávacím znakem Cocteau Twins, jedné z nejoriginálnějších kapel vzešlých z kreativního kvasu postpunkových let. Po jejich rozpadu v roce 1997 pokračoval Guthrie pod hlavičkou projektu Violet Indiana a později na sólové dráze. S Buddem se jeho cesty znovu spojily v roce 2003 na soundtracku k filmovému dramatu Gregga Arakiho Mysterious Skin. Ačkoliv tehdy bezmála sedmdesátiletý veterán Budd už ohlásil konec své hudební kariéry, Guthrie ho nakonec přesvědčil k jejímu pokračování a výsledkem byla další společná alba After The Night Falls a Before The Day Break vydaná v roce 2007 na značce Darla Records. Vrcholem jejich spolupráce je dva roky starý počin nazvaný Bordeaux, na němž zádumčivé kytarové plochy a minimalistický klavír kouzlí úžasný emotivní ambient. Právě ten přijedou na konci května představit do Prahy v rámci koncertní série pro náročného posluchače, Music Infinity.

Více informací a audio ukázky:

http://haroldbudd.com

http://robinguthrie.com

http://www.facebook.com/pages/MUSIC-INFINITY/226938090717751

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Music Infinity 2013:...

Žižkovská televizní věžPraha (201 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 603 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (194 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 610 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 417 m)