Přejít na stránky Ticketpro.cz

Other Music: Sun Ra Arkestra

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 26.9.2012

26září čtvrtek 01:00

Žánr: festivaljazz


SUN RA ARKESTRA /USA (under the Direction of Marshall Allen)

Mimozemský jazz

Sun Ra pocházel ze Saturnu, a byl geniálním hudebním vizionářem 20.století. Jeho hudba oslovuje už čvtrou generaci posluchačů. Jeho orchestr pokračuje už druhou dekádu po jeho smrti, současným vedoucím orchestru je téměř devadesátiletý Marshall Allen, dlouholetý vedoucí saxofonové sekce Sun Ra Arkestra. M. Allen nahrál více jak 200 alb, mimo jiné například i s Medeski Martin amp; Wood či Sonic Youth.

Jeden z geniálních hudebních vizionářů 20 století, pianista, kapelník a skladatel, Sun Ra (1914–1993) pocházející ze Saturnu, spojoval avantgardní free jazz s převratnými myšlenkovými koncepty: zatímco hráči jiných big-bandů stáli jak přikovaná k zemi a očima viseli na notových pultech, Sun Ra se svými hudebníky neustále komunikoval očima i nonverbálními signály, byl průkopníkem svobodné, ale organické improvizace.

Hlásal dynamičnost místo strnulosti, a i když jeho přínos nebyl nikdy plně doceněn, jeho hudba oslovuje už čtvrtou generaci posluchačů. Jeho orchestr pokračuje už druhou dekádu po jeho smrti, současným vedoucím je téměř devadesátiletý Marshall Allen, který byl dlouholetým vedoucím saxofonové sekce Sun Ra Arkestra.

Ansámbly nesoucí jména slavných hudebníků, které objíždějí mainstreamové festivaly dlouho po jejich smrti, budí oprávněné podezření - to je ale v případě Sun Ra Arkestra zcela zbytečné. Jazzoví znalci potvrdí, že Sun Ra byl unikátním hudebním vizionářem 20. století. Hlásal dynamičnost místo strnulosti, do světa big-bandů vnesl kolektivní improvizaci, své hudebníky interaktivně vedl nonverbálními signály, a to už od padesátých let, kdy v Chicagu začal vystupovat s ansámblem nazvaným Solar Myth Arkestra.

Kult slunce převzal z antiky od Egypťanů a své umělecké jméno si vybral podle egyptského boha slunce Ra. Druhým pilířem jeho někdy až provokativního myšlenkového systému byly vesmírné cesty, před půl stoletím velmi žhavé téma. Sun Ra se prohlašoval za mimozemšťana, který přišel na Zem ze Saturnu. quot;Nikdy jsem nechtěl být součástí planety Země, jsem z jiné dimenze - a na zemi jsem, protože lidé mě tu potřebují, quot; vysvětloval Sun Ra a své kosmické teorie dokumentoval divokými pódiovými kostýmy, které kombinovaly křiklavé barvy s futuristickými kovovými maskami.

Kritika tvrdí, že Sun Ra byl prvním jazzovým hudebníkem, který použil elektrické klávesy a který svým kompozičním ztvárněním kosmických cest o patnáct let předstihl mnohem slavnější skupiny typu Weather Report. Saxofonovou sekci jeho Arkestra řídil Marshall Allen, veteránská postava světového jazzu. Allen si udržuje plnou tvůrčí sílu i ve svých 88 letech a je současným vedoucím ansámblu, který vystoupí v Akropoli ve středu 26. září.

Související odkazy:

www.rachot.cz

http://www.facebook.com/rachotcz

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Other Music: Sun Ra...

Žižkovská televizní věžPraha (201 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 603 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (194 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 610 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 416 m)