Zelenka Festival Praha - Drážďany

Zelenka Festival Praha - Drážďany

Adresa:

Praha 1, Velkopřevorské nám. 485/4

Termín: 16.10.2018 20.10.2018
Vstupné:

plné 400 Kč, snížené 200 Kč

16říj - 20říj celý den

Žánr: festivalyhudba


Festival malých rozměrů, ale velkého významu, i tak lze označit festival věnovaný českému baroknímu skladateli Janu Dismasi Zelenkovi, který se uskuteční příští týden od 16. do 20. října v Praze a Drážďanech.
Zelenka Festival Praha-Drážďany je jediným hudebním festivalem věnovaným Janu Dismasi Zelenkovi, a to jak z hlediska interpretačního, tak z hlediska muzikologického. Jan Dismas Zelenka je dnes jedním z nejznámějších českých skladatelů nejen barokní doby a budí zájem badatelů i hudebníků. Pražsko-drážďanský festival je místem, kde ožívají zapomenuté zelenkovské prameny, aby se vydaly na pouť po světových hudebních pódiích.

Český soubor staré hudby Musica Florea pod vedením Marka Štryncla přednese 16. října v Rytířském sále Velkopřevorského paláce Zelenkova orchestrální díla. Instrumentální hudba Jana Dismase Zelenky sice není nijak početná, ale rozhodně patří mezi velmi originální části jeho tvorby. V podání souboru Musica Florea se můžeme při zahajovacím koncertě festivalu těšit na trojici skladeb, které vznikly v roce 1723 během Zelenkova pobytu v Praze.

Bratislavská Musica Aeterna, vedená Peterem Zajíčkem, je první slovenský soubor, zabývající se interpretací staré hudby, s tradicí sahající až do roku 1973. 17. října ve Velkopřevorském paláci nabídnou společně se sólistkami Gabrielou Eibenovou a Lenkou Cafourkovou program s názvem Ze soukromé sbírky světské vokální hudby Jana Dismase Zelenky, pro nějž čerpali z cenné Zelenkovy sbírky árií, duet a kantát jeho současníků. V rámci večera tak zazní díla autorů, kterými jsou A. Vivaldi, J. A. Hasse , G. Giacomelli, F. D. Araja, M. Caballone a G. Sellitto.

Vrcholem letošního ročníku bude česká premiéra Zelenkovy slavnostní mše Missa Sancti Spiritus ZWV 4 ve společném podání souborů Ensemble Inégal a Dresdner Kammerchor se sólisty Gabrielou Eibenovou, Martinem Ptáčkem, Tobiasem Hungerem a Lukášem Zemanem, která se uskuteční 19. října v Kostele Panny Marie pod řetězem. Provedení se ujme dirigent Adam Viktora, který je hnacím motorem festivalu a Zelenkovi zasvětil velkou část svého muzikantského života. Stejný program pak zazní v podání obou spřátelených souborů také 20. října v inspirativním prostředí drážďanského Annenkirche. Festival tak naplní jeden ze svých cílů, přinést každý rok jednu novodobou premiéru autora, který si získává stále větší věhlas. Okolnosti prvního provedení mše v Drážďanech, která zaujímá mezi dvaceti sedmi zachovanými Zelenkovými mšemi jedinečné místo, zůstávají záhadou. Jediné, co máme, je Zelenkův podepsaný rukopis, komplexní zdroj, který nese svědectví o dlouhé a spletité kompoziční historii. V rámci večera nabídnou oba ansámbly i Zelenkovo vrcholné pozdní dílo Litaniae Lauretanae ZWV 151.

19. října se v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici uskuteční Zelenka Conference Prague, v níž přednesou badatelé ze čtyř zemí tří kontinentů nejnovější poznatky o pozoruhodném životě a díle velkého evropského barokního skladatele a hudebníka. Předsedat konferenci bude Janice B. Stockigt, australská muzikoložka, jejíž monografie, právě vycházející i v češtině, patří k základním kamenům dobrodružného zelenkovského bádání. Dalšími účastníky budou jeden z nejlepších britských znalců barokní hudby Andrew Frampton z Oxfordské university, Frederic Kiernan z australské Melbournské univerzity či Kjartan Óskarsson z islandské Reykjavik College of Music. Moskevská muzikoložka a sbormistryně z prestižní Gnessinské hudební akademie Maria Sawinkova seznámí přítomné s objevem kolekce Zelenkových manuskriptů, které byly z Drážďan odvezeny po roce 1945 a zajímavé příspěvky přednesou také čeští vědci Václav Kapsa z Kabinetu hudební historie Etnologického ústavu AV ČR a Lukáš Vokřínek z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Jan Dismas Zelenka (1679-1745) byl ve své době jedním z nejrespektovanějších hudebníků a skladatelů. Rodák z Louňovic pod Blaníkem získal hudební vzdělání pravděpodobně na jezuitské koleji sv. Klimenta na Starém Městě pražském. Jeho život a dílo jsou však spjaty zejména se saskou metropolí Drážďany, kam přesídlil kolem roku 1710 v souvislosti se zřízením katolické kaple při rezidenci saského kurfiřta a polského krále Augusta II. Silného. Zelenka disponoval kompozičním mistrovstvím i neobyčejnou invencí a vytvořil originální a nenapodobitelný styl. V Drážďanech dosáhl skvělého postavení a uznání nejen jako skladatel, ale i jako virtuóz na kontrabas. Byl klíčovou pedagogickou osobností, stal se chrámovým skladatelem, dvorním kapelníkem a správcem královské hudební sbírky. Za svého života získal obdiv svých výjimečných hudebních současníků, např. J. S. Bacha a G. Ph. Telemanna.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

27duben sobota 14:00

Libeňská pouť 2024 - Praha

, kostel sv. Vojtěcha a okolí, U Meteoru 6, před tzv. Bílým domem v Libni Ostatní

29duben pondělí 19:45