Dohnat a předehnat - Design 50. a 60. let 20. stol.

Dohnat a předehnat - Design 50. a 60. let 20. stol.

Adresa:

Olomouc, Denisova 47

Termín: 15.10.2015 17.1.2016

15říj - 17led celý den

Žánr: výstavydesign


V roce, kdy závod v dobývání vesmíru nabírá na intenzitě, Nobelovu cenu za literaturu získává Boris Pasternak a na svět přicházejí králové popu Michael Jackson a Madonna, triumfuje Československo na první poválečné světové výstavě v Bruselu „EXPO 1958“.

Národní pavilony i expozice, zažívající v Evropě nebývalý ohlas, ukázaly konkurenceschopnost naší produkce a pro československý design se staly milníkem obdobného významu jako užitá tvorba kubismu či funkcionalismu. V našich podmínkách znamenalo kladné přijetí bruselského stylu jeho rychlé zdomácnění a rozšíření do veškerých oblastí života.

Československá výstavní expozice na další desetiletí ovlivnila evropský design, včetně toho polského, jehož návrháři pracovali v obdobných podmínkách socialistického hospodářství jako naši. Výstavu, kterou představí Muzeum umění Olomouc v roce 2015, koncipovali její autoři – sběratelé a znalci poválečné produkce Jan Jeništa a Barbara Banaś – jako harmonickou i bojovnou konfrontaci děl „zlatého“ období československých a polských tvůrců.

Jejich sbírky zahrnují zejména grafickou tvorbu, porcelán, lisované sklo, průmyslový design, nábytek a hračky. Návštěvník výstavy bude vyzván, aby se této konfrontace aktivně zúčastnil.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dohnat a předehnat -...

Restaurace ARIGONEOlomouc (180 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (731 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)