Jeden svět - Olomouc

Adresa:

Olomouc

Termín: 16.3.2015 28.3.2015

16bře - 28bře celý den

Žánr: dokument festival film jeden svět


Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností – to je cílem
17. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který své publikum přivítá výzvou „Praskněte své bubliny!“.
 Jeden svět se každoročně koná v Praze a dalších 33 městech po celé České republice.  V Olomouci se uskuteční již 16. ročník, a to od 23. do 28. března 2015.

Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, nárůst rasismu v České republice podporovaný čelními politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty. 

Téma ročníku se letos neodráží v jedné konkrétní filmové kategorii, ale prochází napříč celým programem. Novinkami jsou kategorie V zajetí mysli, která nabídne filmy o duševním
zdraví, a Co se v mládí naučíš, která představí dokumenty o vzdělávání. K příležitosti 20. výročí konce války v bývalé Jugoslávii festival přináší filmy v kategorii Jugoskop. Tradičně nebudou chybět programové kategorie Moc médií, Takzvaná civilizace s environmentální tematikou, Cesty ke svobodě ze zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni, Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech a Český pohled. Soutěžní filmy Jeden svět uvede v kategoriích Hlavní soutěž a Máte právo vědět.

Jeden svět sice začíná až v březnu, ale již nyní se uživatelé Stream.cz mohou zdarma podívat na několik dokumentů z minulých ročníků festivalu. Dnes začíná online projekce filmu Mý věci, následovat bude Solartaxi, Pět rozbitých kamer a Servírky.

Další informace včetně letošního vizuálu ke stažení najdete na webu www.jedensvet.cz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

4květen sobota 10:00

6kvě - 8kvěcelý den

11květen sobota

Fo.Go Fest 2024

, KOZEL ARÉNA LESNICE Festival

Ubytování v okolí akce Jeden svět - Olomouc

Restaurace ARIGONEOlomouc (297 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (313 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.6 km)