Jeden svět se přesouvá z Prahy do dalších měst. Praskne bubliny i v Olomouci

Jeden svět se přesouvá z Prahy do dalších měst. Praskne bubliny i v Olomouci 

Praskněte své bubliny! vyzývá letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který odstartoval na počátku března v Praze. Nyní se přesouvá z metropole i do dalších 33 měst po celé České republice. Jedním z nich je také Olomouc, kde odstartuje 23. března. Návštěvníci se mohou těšit na české i zahraniční dokumentární filmy, ale také na zajímavý doprovodný program.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět se v Olomouci uskuteční již pošestnácté. Jeho hlavními centry budou po dobu jednoho týdne kino Metropol a Divadlo hudby. Právě zde bude promítáno celkem 17 dokumentů, které jsou rozděleny do pěti festivalových kategorií. Blok Máte právo vědět představí často i šokující dokumenty s lidskoprávní tématikou, kategorie Takzvaná civilizace uvede snímky s environmentální tématikou, Cesty ke svobodě nabídnou dokumenty ze zemí, kde působí organizace Člověk v tísni. Nové české dokumenty budou uvedeny v rámci kategorie Český pohled a poslední oddíl s názvem Panorama je tvořen snímky oceněnými na zahraničních festivalech.

A o čem jsou již zmiňované bubliny, které se snaží festival prasknout? Řeč je o mentálních bublinách, jimiž se chráníme před okolním světem. Často mohou být plné předsudků nebo strachu z neznámých věcí. Vpouštíme do nich jen ty typy informací, které jsou v souladu s naším viděním světa. Jeden svět doufá, že právě jeho filmy mohou být tím pomyslným špendlíkem, který pomůže zbavit se těchto bublin. K tomu mají přispět také diskuze, na které bere olomoucký Jeden svět velký zřetel. Po každé projekci se mohou návštěvníci zúčastnit debaty se vzácnými hosty. Nejzajímavější debatující festivalu bude pravděpodobně Darin Molina, aktivistka z Nikaraguy. Ta přijede debatovat ke snímku Tichá inkvizice, který získal v Praze zvláštní uznání Poroty Václava Havla.

V rámci olomouckého Jednoho světa budou probíhat také speciální projekce pro základní a střední školy. „Považujeme za potřebné, aby byli mladí lidé i děti konfrontováni s aktuálními problémy lidských práv a měli možnost se k nim vyjádřit. Proto jsme oslovili desítky škol z Olomouce i okolí k účasti na programu Jeden svět na školách, který bude probíhat v dopoledních hodinách,“ vysvětluje záměr Jana Gajová, jedna z koordinátorek festivalu. Probíhat bude také promítání pro seniory. Těm ze vzdálenějších koutů Olomouckého kraje bude zajištěna také dopravu a malé občerstvení.

Realizační tým festivalu tvoří téměř výhradně pouze studenti Univerzity Palackého v Olomouci. Jedná se o přibližně 70 dobrovolníků, kteří se na festivalu podílejí bez nároku na honoráře.

Program Jeden svět Olomouc 2015

Pondělí 23. března

Úterý 24. března

Středa 25. března

Čtvrtek 26. března

Pátek 27. března

Sobota 28. března

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!