R3: Lyrický večer se Šeherezádou

R3: Lyrický večer se Šeherezádou

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 12.2.2018
Vstupné:

od 180

12únor pondělí 19:00

Žánr: koncertyvážná hudbaklasika filharmonieJanáčkova filharmonie Ostrava

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Program recitálu vynikajícího makedonského pianisty Simona Trpčeského je zaměřen na 19. století, tedy hudební romantismus v rozličných podobách. S Lyrickými kusy Edwarda Griega se setkal snad každý z nás, tento cyklus patří totiž k jeho nejznámějším a také nejhranějším dílům. Jedná se o soubor 66 drobných skladeb všemožných nálad a charakterů, ze kterých pianista vybírá.

Mendelssohn je dalším ze zástupců období romantismu v jeho nejčistší podobě. Podobně jako Lyrické kusy, jsou i Mendelssohnovy Písně beze slov krátké a příjemné klavírní skladby, na výběr je 8 svazků a 48 kusů. Korsakovova Šeherezáda se na ostravském pódiu objevuje celkem pravidelně. Jedná se totiž o jednu z nejzajímavějších, ale na druhé straně také nejobtížnějších skladeb pro symfonický orchestr.

Ovšem ve verzi pro sólový klavír ji Ostrava zažije možná poprvé – tedy jedinečná možnost nahlédnou na toto pozoruhodné dílo inspirované pohádkami Tisíce a jedné noci, plné exotiky a orientálních melodií trochu z jiné strany. Šeherezádu upravil pro čtyřruční klavír sám autor, dvouruční verze je pak dílem belgického skladatele Paula Gilsona.

Program:

  • Edvard Grieg: Lyrické kusy (výběr)
  • Felix Mendelssohn-Bartholdy: Písně beze slov (výběr)
  • Nikolaj Rimskij-Korsakov: Šeherezáda op. 35? (arr. P. Gilson)

Účinkuje: Simon Trpčeski – klavír

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce R3: Lyrický večer se...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)