Sandarmoch - kde stromy mají tváře

Sandarmoch - kde stromy mají tváře

Adresa:

Ostrava, Masarykovo náměstí 1

Termín: 16.3.2024 26.5.2024

16bře - 26kvě celý den

Žánr: výstavyhistorie umění muzeum Ostrava


Sandarmoch je vzdálené místo v ruské Karélii poblíž finských hranic, kde se v minulosti odehrál masakr, který měl být zapomenut. V době vrcholících stalinských represí v letech 1937–1938 zde bylo popraveno přes 6 tisíc osob 56 národností, včetně šesti Čechů. Sandarmoch neupadl v zapomnění hlavně díky historiku Juriji Dmitrijevovi ze sdružení Memorial. Výstava připomíná nejen temnou historii, ale také její přesahy do současnosti i osud objevitele tohoto místa s tragickou minulostí.

Dmitrijev spolu s kolegy z petrohradského Memorialu popraviště v Sandarmochu objevili v roce 1997 a v dalších letech se jim podařilo zdokumentovat a dohledat jména většiny popravených. Ruské úřady jejich práci zpočátku podporovaly. Ale poté, co se v roce 2014 Dmitrijev otevřeně postavil proti ruské agresi na Ukrajině, začal být pronásledován a ve vykonstruovaném proces dostal 15 let pobytu trestanecké kolonii. V současnosti je umístěn v lágrech v ruské Mordovii, kde v 30.–50. letech stály tábory Gulagu a kam později za Brežněva byli posíláni sovětští disidenti. Organizace Mezinárodní Memorial, která se od konce 80. let věnuje uchování historické paměti a dokumentaci stalinských zločinů, následně byla v únoru 2022 v Rusku soudně zlikvidována.

Výstava představí podrobnosti o historii Sandarmochu, včetně výrazné české stopy. Kromě podrobností o šesti popravených Češích přibližuje i osudy Ukrajinců a Rusů, kteří ve 20. letech 20. století studovali v Československu a po návratu do vlasti byli zatčeni a později popraveni. Představeny budou také osobní předměty Jurije Dmitrijeva, které používal během svých badatelských expedic, nálezy z odhalených masových hrobů a součástí bude rovněž výstava uměleckých děl inspirovaných tématem. Díla vznikla na základě otevřené výzvy, na kterou zareagovalo sedm desítek umělců z různých zemí světa.

Podobné akce

16led - 31procelý den

Stálé expozice

, Masarykovo náměstí 1 Výstava

Ubytování v okolí akce Sandarmoch - kde stromy...

Zámek ZábřehOstrava (4.9 km)

STING ApartmentsHavířov (10.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20 km)