Kurátorky Daniela a Linda Dostálkovy v hale bývalého hobbymarketu Bauhaus, kde PLATO působí, vystaví na nově vybudované stěně dlouhé 42 metrů přes 30 velkoformátových děl od umělců a umělkyň z Izraele, USA, Dánska, Polska, Ruska a České republiky. 

Interakce s existujícími obrazy a jejich přibližné zařazení do kontextu současné vizuální kultury je pro většinu z nás přirozený proces. Výstava Skɪz(ə)m je koncipována tak, aby obrazy aktivovaly i podvracely kulturně konsolidované významy umění. Záměrně pracujeme „pouze“ s fotografií, o které se až v 80. letech 20. století začalo hovořit jako o „současném umění“.

Jakkoli se o překročení její diskurzivity, převážně v posledním desetiletí, pokoušejí mnozí autoři, my této situace využíváme k znásobení možnosti vnímat přidané hodnoty a přesahy této disciplíny. Precizní dramaturgie výstavy vytváří pohlcující vizuální prostředí – je závislá na naší ochotě zápasit s novými kontexty. Dvojsečné alegorie odhalují vrstvy potěšení i nepohodlí číhající pod povrchem estetického zážitku.

Nejsme si zcela jisti, zda jsou naše překvapené reakce vyvolány nesnadnou zařaditelností díla, či naší limitovanou představivostí. Nebo zda účinky, které při zhlédnutí výstavy zažíváme, jsou produktem naší mysli a její přirozené potřeby vstřebat kánon předkládané kulturní historie.

Součástí tříměsíčního výstavního projektu je i gastronomický program Kuchyň intenzity, speciální projekce filmu Antologie města duchů, koncert britského umělce Joshuy Sabina a konstelační seminář. Výstavou PLATO zahajuje celoroční cyklus Intenzity.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Skɪz(ə)m

Zámek ZábřehOstrava (3.1 km)

STING ApartmentsHavířov (10.9 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.6 km)