Vzpomínky na něco dobrého a voňavého z domácí kuchyně má určitě každý z nás. Sladké pokušení je výstava o sladkých pokrmech, převážně pečivu, moučnících a cukroví, které připravovaly naše babičky a maminky.

Pečivo tvoří nedílnou a mnohovýznamovou součást tradiční kultury. Vedle zcela praktického významu pokrmu, připravovaného k mnoha příležitostem, a typických chuťových vlastností mělo také v minulosti neopominutelné funkce magické a zvykoslovné, které ovlivňovaly jeho formu i účel. Žádný z druhů pečiva určitě nedosáhl významu chleba jako základu stravy po celý rok, ale obliba pečiva postupně stoupala. Bylo to dáno dostupností kvalitní mouky, jež byla základní surovinou pro pečení. Význam a původ jednotlivých druhů pečiva sahají hluboko do minulosti. Pokrmy z těsta nebyly vždy každodenní součástí jídelníčku našich předků.

Od konce 19. století můžeme sledovat nárůst jak druhů připravovaných těst, tak výrobků z nich. Souvislost můžeme hledat v proměně vybavení kuchyně a řešení topeniště. Tímto bylo ovlivněno tepelné zpracování potravin. Hospodyňky se měly možnost učit od pro-fesionálních kuchařek, v 19. století se rozšířila obliba kuchařských knih, k nimž patřila zejména vydání Domácí kuchařka Magdalény Dobromily Rettigové a počátkem 20. století pak příručky Marie Sandtnerové. Všeobecně bývá v tuzemských kuchařských knihách ve srovnání se světovou produkcí výrazně obsáhlejší kapitola o sladkých pokrmech. V českých zemích bylo zvykem podávat sladké jídlo jako hlavní chod oběda zcela běžně. Česká kuchyně byla a stále je proslulá svými buchtami, nákypy, ovocnými knedlíky, koláči, záviny, bábovkami, řezy a dalšími.

Po první světové válce vzrůstala obliba cukrářských provozoven. Rozšiřovala se na-bídka polotovarů a přípravků pro snadné pečení. Od druhé poloviny 20. století se rozvíjel potravinářský průmysl, který byl zaměřen také na výrobu hotových a cukrářských výrobků, jež byly určeny široké síti spotřebitelů. Dnes je nabídka veškerého pečiva velice pestrá, se současným oblíbeným trendem „vyrobit si něco sám“ je pečení velkým zájmem a koníčkem mnohých z nás.

Výstava nabízí nejen inspiraci pro domácí pečení a obohacení kulinářského umění o další druhy, ale snaží se podnítit k zamyšlení nad významem sladkých pokrmů v naší kultuře. Zprostředkovává návody na přípravu jednotlivých výrobků a seznamuje s kuchyňským nádobím a náčiním, které bylo pro přípravu a servírování pokrmů rovněž velice důležité.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Sladké pokušení

Zámeček Petrovice Karviná (9.4 km)

STING ApartmentsHavířov (9.9 km)

Zámek ZábřehOstrava (15.4 km)