Jazz Goes to Town 2016 / Between the Lines (CZ) / NOCZ  Iva Bittová (NOR/CZ)

Jazz Goes to Town 2016 / Between the Lines (CZ) / NOCZ Iva Bittová (NOR/CZ)

Adresa:

Hradec Králové, Malé náměstí 15,

Termín: 18.10.2016
Vstupné:

290

18říjen úterý 19:00

Žánr: koncerty


Between The Lines (CZ)

Ojedinělý komorní jazzový projekt trojice předních osobností tuzemského současného jazzu s přesahy do vážné hudby, improvizace i worldmusic.

Pavel Hrubý – saxofony, basklarinet
Michal Nejtek – piano
Daniel Šoltis – bicí, perkuse

Jméno saxofonisty a klarinetisty Pavla Hrubého je v českém jazzu známé především díky kapele Limbo, ve které působí jako leader a také pro jeho otevřený přístup k tvorbě hudby, který se nebrání experimentům a rozmanitým hudebním vlivům zejména z oblasti world music. V roce 2014 vydal sólové album s názvem Between The Lines, ke kterému přizval řadu spřízněných hudebníků jako trumpetistu Františka Kučeru, perkusistu Miloše Dvořáčka, bubeníka Dano Šoltise nebo klavíristu a skladatele Michala Nejtka. Album získalo nominaci na cenu Anděl a velmi příznivé ohlasy hudební veřejnosti. Na jeho základě se rozhodl Pavel Hrubý vytvořit spolu s klavíristou Michalem Nejtkem a bubeníkem Dano Šoltisem komorní jazzové trio. Výchozím přístupem tria je hlavně improvizace, tu a tam okořeněná komponovaným tématem, harmonickým základem či rytmicko-melodickým groovem. Koncerty tohoto tria se nesou ve znamení maximální vzájemné interakce, nadšení a tvůrčí svobody.

NOCZ + Iva Bittová (CZ/NOR)

Koncert norsko-českého kvarteta se světově respektovanou houslistkou, zpěvačkou a skladatelkou Ivou Bittovou balancující na pomezí moderního jazzu a volné improvizace.

Iva Bittová (CZ) – housle, zpěv
Didrik Ingvaldsen (NOR) – trumpeta
Radim Hanousek (CZ) – soprán a barytonsaxofon
Marian Friedl (CZ) – kontrabas
Dag Magnus Narvesen (NOR) – bicí

Iva Bittová
Světově respektovaná houslistka, zpěvačka a skladatelka již léta kráčí k radosti svých příznivců po cestě, kterou stejným dílem vyznačuje jak její velké hudební a interpretační nadání, tak její vyhraněná osobnost. Původně se proslavila jako divadelní a filmová herečka. Hrála v souboru avantgardního brněnského divadla Na provázku a do širšího povědomí diváků se zapsala především postavou Eržiky z muzikálu Balada pro banditu. Posléze se Bittová stále více věnovala hudbě (s Pavlem Fajtem, skupinou Dunaj, Vladimírem Václavkem). Během její dosavadní bohaté kariéry, vedle pozoruhodných sólových projektů, navázala četné spolupráce s celou řadou světově proslulých hudebníků a hudebních těles z oblasti folku, vážné hudby, jazzu, rocku, dance music i etna (mj. Bang On A Can All Stars, Susumu Yokota, Fred Frith, Bobby McFerrin, Bill Frisell, Netherlands Blazers Ensemble, George Mraz, Marc Ribot, Vladimír Godár, Škampa Quartet). V současnosti Iva Bittová žije a tvoří v USA.

NOCZ
Osobitý charakter hudbě norsko-české free jazzové formace NOCZ udává interpretace skladeb norského trumpetisty Didrika Ingvaldsena, které kombinují současné trendy v experimentálním jazzu s klasickými jazzovými a freejazzovými postupy a tradičním obsazením kapely ve složení trubka, saxofon, kontrabas a bicí. Typická je velmi energická hra s výraznými dynamickými zlomy, kombinace prokomponovaných pasáží s volnými plochami, výrazná melodika, přesná práce s rytmem a kolektivní improvizace. Leadrem formace NOCZ je trumpetista a skladatel Didrik Ingvaldsen, působící současně na jazzových i experimentálních scénách v Norsku, Berlíně a New Yorku. Mezinárodní kvartet dále tvoří v Berlíně žijící norský bubeník Dagem Magnusem Narvesenem, brněnský saxofonista Radim Hanousek a basista Marian Friedl.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

8červen sobota 15:00

16květen čtvrtek 09:00

Hradecký slavík

, Československé armády 300 Koncert

18květen sobota 19:00

Ubytování v okolí akce Jazz Goes to Town 2016 /...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (157 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (28.9 km)

Residence ArxChrudim (29 km)