Divadlo X10 chystá obnovenou premiéru Ibsenovy hry Přízraky

Divadlo X10 chystá obnovenou premiéru Ibsenovy hry Přízraky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Od prosince obohatí program pražského Divadla X10 klasická hra Přízraky, o jejíž nastudování se postaral režisér Jan Frič. Hra světově proslulého norského dramatika a básníka Hanrika Ibsena nabízí severské drama, které zavede návštěvníky do osamělého domu rodu Alvingů skrývající nákazu pokrytectví a maloměstské přetvářky.

Inscenaci původně nastudovalo Městské divadlo Kladno za uměleckého šéfování Daniela Přibyla. Po jeho odvolání, kvůli němuž se uskutečnilo také množství protestů, byla hra z repertoáru divadla stažena. Divadlo X10 uvádí inscenaci se stejným režisérem i dramaturgyní Lenkou Havlíkovou. A zůstalo i herecké obsazení. Diváci se mohou těšit na Alenu Štréblovou, Tomáše Petříka, Miloslava Königa, Hynka Chmelaře a Evu Josefíkovou.

Noc je nejtemnější před úsvitem 

Přízraky přinášejí hororovou atmosféru severského dramatu, expresionistické vizualizace a ironické lynchovské podvědomí.  Paní Alvingová marně zápasí s přízraky minulosti, když ji dobíhají tragické důsledky všech jejích rozhodnutí, jež vyvstávají ze zdí zkaženého domu. Vdově Alvingové se z ciziny vrací syn Osvald a večeře nechybí ani rodinný přítel pastor Menders.  Ještě před večeří se však začnou otevírat staré rány.

Program divadla dále obohatí pravidelné hostující inscenace produkční platformy ProFitart BOI, vítězní projekt Esence tance 2014. Jejich vystoupení propojuje tanec i tradiční lidové písně z různých regionů Slovenska, přičemž se zaměřuje na přerod chlapce v muže. „Kdysi byla silná tělesná schránka zárukou jistoty a stability, znakem, že se muž dokáže postarat o rodinu, byl totiž lovcem, bojovníkem i ochráncem. Jaké je dnes místo muže ve společnosti? Co je dnes ‚mužské‘? Jak hlubokou propastí jsou od sebe odděleny zvyky a hodnoty generací?“ ptá se inscenace, jejíž premiéra se uskuteční 27. dubna v NoDu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!