Módní přehlídkou začaly oslavy pátých narozenin Neviditelné výstavy

Módní přehlídkou začaly oslavy pátých narozenin Neviditelné výstavy 

Gotické prostory Novoměstské radnice v Praze patřily ve čtvrtek odpoledne oslavám pátého výročí působení Neviditelné výstavy v České republice. Třídenní oslavy odstartovali za přítomnosti patronky výstavy Jitky Válkové Boho.

První den oslav patřil velké módní show nevidomých nebo slabozrakých modelek a modelů, které doprovázeli profesionální modelové a modelky. Za všechny například Best Body Universe 2013 Miroslav Kolenyák, bývalá profesionální modelka Martina Kopřivová nebo Zuzana Štěpánová, která reprezentovala ČR na soutěži Miss Global ve Filipinské Manile. 

Stylistkám z Outfitmanie se podařilo dokonale sladit oblečení značky Marks & Spencer a ukázat, že móda nezná bariéry a dokáže rozjasnit každého z nás.

Celou akci moderovala Markéta Martiníková (Mydlový princ, Antoinett – královna Francie), která se zhostila i role modelky a zpěvačky.
Při skladbě Love hurts doprovázela Markétu dvojnásobá mistryně světa v akrobatickém a moderním tanci Zuzana Vítečková (Sibyla, královna ze Sáby).
Patronka výstavy Jitka Válková Boho zazpívala dvě skladby z nově připravovaného alba.
Za doprovodu svého manžela Lukáše zazněla píseň Rosalie a společně s Neviditelným bandem složeným z průvodců výstavy zazněla píseň o lásce Slunce.

Oslavy Neviditelné výstavy přitom nekončí. Zájemci všech věkových kategorií si mohou užít bohatý víkendový program:

* sobota 9. dubna 10:00 až 16:00 – speciální bojovka pro rodiny s dětmi na Novoměstské radnici;

* sobota 9. dubna 18:30 – křest knihy „Zaměřená nepřítomnost – pohled jako interpretace světa. Pokus o analýzu světa nevidomého“ autorky Jany Moravcové, průvodkyně Neviditelné výstavy. Křest proběhne v prostorách Neviditelné výstavy;

* sobota 9. dubna 19:30 – koncert potmě v prostorách neviditelné výstavy, zahraje Trio Krabat;

* neděle 10. dubna od 14:00 hodin – filmové promítání v Maďarském kulturním institutu: Filmy o nevidomých nejen pro nevidomé! Pro diváky jsou připraveny filmy Show pro nevidomé a Hasta la Vista!

Neviditelná výstava se těší zájmu lidí už celých pět let. Poprvé se návštěvníci mohli projít po zcela zatemněných místnostech s nevidomým průvodcem 1. dubna 2011. Od té doby průvodci představili svůj svět více než 175 tisícům lidí.

„Všímám si, že se lidé o nevidomé zajímají stále víc. Jsou méně lhostejní a jejich přístup k nám se neustále zlepšuje. Mnohem častěji mě na ulici někdo osloví a nabídne pomoc. Na práci průvodce mám pak rád, že návštěvníkům mohu aspoň na chvilku přiblížit můj svět,“ řekl průvodce Neviditelné výstavy Lukáš Vámoš.

„Neviditelná výstava byla zprvu plánována jako dvouletý projekt. Opravdu nás velice těší, že zájem o tento netradiční zážitek trvá i po pěti letech. Široké veřejnosti se snažíme představit svět nevidomých i skrze speciální akce, které pořádáme v rámci Mezinárodního dne bílé hole 15. října. Zájemci si už mohli vyzkoušet vařit poslepu, projít labyrintem nebo si třeba nakoupit,“ řekla Rita Küü, ředitelka výstavy.

Neviditelnou výstavou po zcela zatemněných a speciálně vybavených místnostech provází nevidomí či částečně nevidomí průvodci. Návštěvníci tak na chvíli zažijí, jak složité je se v naprosté tmě pohybovat, ovládat domácí spotřebiče nebo si připravit oběd. Bez osvětlení si mohou zájemci dopřát i další aktivity – připravená je pro ně neviditelná masáž, ochutnávka vína nebo večeře. Na své si přijdou i firmy, ty mohou v prostorách uspořádat neviditelný teambuilding. Neviditelné výstavy můžete navštívit také v Maďarsku, Polsku a brzy i ve Švédsku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!