Arnošt Vašíček a jeho další záhady

Arnošt Vašíček a jeho další záhady80%

V Edici České Televize společnosti Albatros vyšel román jednoho z nejznámějších českých záhadologů Arnošta Vašíčka s názvem Zajatci ďáblova chřtánu. Jedná se o zajímavou a napínavou knihu pro milovníky záhad.

V daleké minulosti se trojice zbojníků rozhodne, že vyloupí pokladnu místního zámku. Bohužel jejich pokus o zbohatnutí je brzy prozrazen, a proto si velitel zbojníků Robert unáší šestiletého hraběcího syna Artura. Při následném útěku jsou dva ze zbojníků zastřeleni a Robert uniká spolu s Arturem do jeskyně Ďáblův chřtán. Přestože jeskyně nemá druhý východ, oba náhle zmizí neznámo kam.

Na jiném místě si jedou dvě děti (Klára s Davidem) vyzvednout několik věcí z chaty. Před chatou potkávají podivného chlapce, který je oblečen ve starodávných šatech a s podivnou mluvou. Chtějí mu pomoci, ale musejí se obejít bez policie. Na chatu totiž jeli tajně. Jak se k nim chlapec jménem Artur dostal?

Téhož rána má osamělá Bára návštěvu. Muž v historickém kostýmu tvrdí, že je zbojník jménem Robert. Údajně měl okrást hraběte Leopolda z Hlínů, který zemřel před několika staletími. I on má velice podivnou mluvu a navíc je opravdu podobný zbojníkovi, který se jmenoval Robert a žil v 17. Století. Je to skutečně onen zbojník, který má být dávno po smrti?

Arnošt Vašíček má za sebou řadu zajímavých knih i scénářů k filmům. Právě Zajatci ďáblova chřtánu byli rovněž zfilmování, již roku 2006 v hlavní roli s Davidem Suchařípou. V letošním březnu vyšla i kniha, která přibližuje tento zajímavý příběh i čtenářům knih. Celé je to typicky ve stylu Arnošta Vašíčka, takže jeho fanoušci rozhodně nemusí se čtením otálet.

Kniha zajímavým způsobem kombinuje prvky historického románu se sci-fi. Část děje se odehrává v minulosti, ale objevuje se i stroj času, lehce sci-fi záležitost. Většina děje se již odehrává v současné době. V podstatě se do popředí dostává pouze několik postav. Děj není nikterak složitý a celkově autor sází na značnou jednoduchost. Tím rozhodně nechci snižovat kvalitu románu. Od začátku do konce je zajímavý i napínavý a zhltnete ho poměrně rychle.

Na druhou stranu se jedná o tenčí knihu, takže některé myšlenky nejde více rozvést. Autor sází především na přímou dějovou linku a bez dlouhých průpovídek se řítí do konce.

Hlavní téma zaujme většinu čtenářů. Kdo by nechtěl cestovat časem? Ale zatímco my bychom se asi rádi podívali do minulosti, hlavní postavy se přesouvají z minulých let do současnosti. Tajuplný prvek ve formě jeskyně je již lehce ohraný, ale vlastně proč ne?

Kniha je určena nejen všem fanouškům Arnošta Vašíčka, ale všem příznivcům záhad. Závěr je věnovaný skutečným faktům, které se stali na poli záhadologie i jiných odvětvích. Najdeme zde vyprávění o tajuplných nestvůrách i cestování časem. Dokazuje to, že některé na první pohled smyšlené věci mají reálný základ. Kdo ví, jestli někdo opravdu necestuje časem již v současné době, nebo se dočkáme strojů času v budoucnosti?

Kniha je určena především pro mládež. Přesto ji doporučujeme i starším čtenářům.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!