Nevěstince a nevěstky - další díl z edice Zmizelá Praha

Nevěstince a nevěstky - další díl z edice Zmizelá Praha90%

Populární edice nakladetelství Paseka s názvem Zmizelá Praha se nedávno dočkala dalšího zástupce. Tentokrát si autoři Radim Kopáč a Josef Schwarz posvítili na temnou stránku žen – prostituci.

Kniha s názvem Nevěstince a nevěstky nás zavede především do období Rakousko – Uherska a první republiky. Už tehdy se potulovaly po Praze nejen prostitutky, ale i pasáci a všemožní mafiáni.

První část knihy je psaným popisem historie prostituce u nás, ale i historkami z tohoto ranku nebo citacemi z knih autorů, kteří se tomuto tématu více věnovali. Již za první republiky vznikaly knihy, které popisovaly tehdejší nevěstky a podniky, kde docházelo k provádění jejich činnosti. Jedním z těchto autorů byl Karel Ladislav Kukla, který v roce 1927 vydal knihu Konec bahna Prahy. I tato publikace autorům velice pomohla při pátrání po tehdejších nemravnostech.

Málokdo by čekal, že se do dnešních dnů dochovala i jména některých nevěstek. Mezi nejznámější patří Tonka Šibenice či Studentská Líza. Přezdívky si nevěstky zasloužily podle zažitých příhod, povahového rysu, návyku či tělesného znaku. Přečteme si i názvy různých hospod a nevěstinců, které se z větší části do dnešních dnů nezachovaly. Názvy jako Mastný drdol, U plassů či „salon“ Aaron dnes již nikomu asi nic moc neřeknou, ale v tehdejší době se jednalo o místa podsvětí.

Poslední kapitola popisné části se věnuje vlivu této erotické scény v uměleckých oblastech. Tehdejší prostitutky se objevily nejen v již zmiňované literatuře, ale také ve výtvarném umění, poezii, fotografii či filmu. V textu je uvedeno hned několik příkladů. Osud světoznámé prostitutky Tonky Šibenice byl dokonce i zfilmován.

Asi nejznámějším informátorem, který nám řekne názvy několika tehdejších nevěstinců, je Švejk od Jaroslava Haška. Ale narazíme i na další známé autory.

Obrazová část knihy zaujímá většinu místa v publikaci. Ilustrace jsou zajímavě popsány a díky tomu se dozvídáme další zajímavé informace. Všechny můžeme rozdělit do několika kategorií. V první řadě jsou to dobové erotické fotografie. Nečekejte žádné pornografické snímky, vzhledem k jejich stáří se v dnešní době jedná spíše o umělecké fotky. Přesto díky nim můžeme nalézt několik rozdílů tehdejšího vkusu oproti dnešnímu.

Fotografie budov, které sloužily k provozování nejstaršího řemesla nám přibližují umístění a vzhled v této době. Někdy si prohlédneme pouze danou ulici, ve které bylo hned několik nevěstinců. Na většině stejně nic nepoznáte, vzhledem k časté ilegalitě a tehdejším přísnějším úřadům vypadali zcela nenápadně. Mnohokrát se jednalo o putyky a samozřejmě se provozovala i pouliční prostituce. Prostitutky často lákaly své zákazníky ze dvěří svého domu nebo dokonce za oknem ukazovaly své přednosti. No, byla to zajímavá doba.

Poslední část tvoří různé ilustrace a karikatury, které nás dostávají do děje podstatně lépe. Samozřejmě nebylo příliš možné fotit přímo nevěstky, nevěstince a podsvětí v barech (několik fotek nevěstek přímo z ulice přesto v knize najdete). Proto ilustrace formou karikatur a kreslených obrázků nejlépe vystihují atmosféru uvnitř jednotlivých putyk a bordelů.

Na závěr si prohlédnete i zdravotní knížky prostitutek z období první republiky. Pocházejí z Českých Budějovic, protože pražské knížky byly po roce 1922 skartovány.

Kniha z edice Zmizelá Praha s názvem Nevěstince a nevěstky je jednou z nejzajímavějších z této série. Přečíst si jí mohou nejen pamětnící a fanoušci této tématiky, ale i ostatní dospělí čtenáři. Vzhledem ke své zajímavosti se opravdu hodí téměř pro každého. Dětem tuto knihu nedoporučujeme.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!