Náhled do renesance a slavného rodu Borgiů

Náhled do renesance a slavného rodu Borgiů90%

V renesanční Itálii bylo hned několik rodů, které se významně zapsali do dějin. O jednom z nejproslulejších vyšla kniha s názvem Borgiové – rod s nejhorší pověstí, kterou napsala spisovatelka Mary Hollingsworthová a u nás ji vydalo nakladatelství Slovart.

Ať už se jednalo o členy rodiny Medici, Sforza, Visconti či Orsini, jednu věc měli tito lidé společnou. Nebáli se využít moci pro získání největšího blaha a neohlížet se přitom na nikoho jiného. Jedním s nejpověstnějších rodů byli právě Borgiové.

Publikace Borgiové – rod s nejhorší pověstí nabízí sondu do duše renesančních vládců, kteří byli synonymem pro krutost,chamtivost a pletichaření. Dějiny této rodiny se začínají psát s Alonsem Borjou, který nejenže získává velmi dobré styky, ale nakonec se stane i hlavou církve, papežem Kalixtem III. Jedním z nejzásadnějších okamžiků se stává až narození Rodriga Borgii. Ten si postupně získává velký majetek i pozemky a během konkláve si díky úplatkům získá i papežský stolec. Právě tento papež Alexandr VI. má děti Cesara a Lucreziu, kteří pokračují v jeho špinavé cestě.

Cesare Borgia proslul svými velkými dobyvatelskými schopnostmi. Neustále se snažil získat nová a nová území, díky čemuž si získával i nové nepřátele. Podle některých se nebál ani bratrovraždy a žárlivost na sestru ho dohnala k dalším vraždám. Ještě více slavnou se stává Lucrezia Borgia, která je nazývána travičkou a známá i díky svým milostným avantýrám. Údajně si mohla začít i s některým ze svých sourozenců.

Příběh rodiny Borgiů dal nejen vzniknout řadě historických pojednání, ale inspiroval také romanopisce, básníky, dramatiky, malíře, hudebníky a v neposlední řadě tvůrce seriálu. Právě seriál Borgiové můžete v současné době sledovat v televizi.

Přestože hlavním tématem knihy je již zmiňovaný rod, získáme z ní i vědomosti širšího rozsahu. Velice zajímavé jsou citace, které jsou v samostatné ohraničené části. Můžeme si zde přečíst výpovědi dobových svědků nejen o papežích či vládcích, ale i obyčejných událostech jako karneval, různé hry či pohromy. Ostatně celá kniha je z velké části založena na kronice Johannese Burcharda, který je citován velice často.

Z dalších částí získáme i informace o významných lidech dané doby. Nesmí chybět Leonardo da Vinci či Kryštof Kolumbus. Velkou měrou se začteme i do dějin konkurence, již zmiňovaných rodin Medici, Sforzů, Visconti či Orsini. Nesmí chybět ani popisy dobývání hradů, měst či celých států, které bylo během dějin nejoblíbenější činností. Na druhou stranu se dozvíme i podrobnosti o různých slavnostech, církevních obřadech či hostinách.

V neposlední řadě se musíme zastavit u zajímavých ilustrací, které jsou ve velké míře téměř na každé straně. Prohlédneme si nejen samotnou rodinu Borgiů, ale i nádherné paláce. Dobové obrázky měst nás přímo posílají do dané doby. Najdeme obrázky mincí, medailí i soch. Ovšem nejvýznamnější položkou ilustrací jsou obrazy světových i méně známých mistrů. Několikrát Vás ohromí i Tizián nebo Leonardo da Vinci.

Na závěr nezbývá než zhodnotit knihu Borgiové – rod s nejhorší pověstí jako celek. Nutno dodat, že obstála na výbornou. Je vhodná nejen pro fanoušky historie, ale zároveň zaujme i obdivovatele umění. Zkrátka a dobře nabízí kvalitní pohled na středověkou renesanci se zaměřením na nechvalně proslulý rod.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Náhled do renesance a slavného rodu BorgiůNáhled do renesance a slavného rodu BorgiůNáhled do renesance a slavného rodu Borgiů
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!