Fijala, růže, mláďátka – jaro klepe na vrátka

Fijala, růže, mláďátka – jaro klepe na vrátka

Adresa:

Polička, Tylova 114

Termín: 14.2.2015 12.4.2015

14úno - 12dub celý den

Žánr: výstavyprohlídka


Výstava ve třídě Bohuslava Martinů je tentokrát zaměřená na roli zvířat a rostlin v jarních zvy-cích a v běžném životě venkovských i městských lidí v 19. století. Po dlouhé zimě s jejími neduhy se těšíme na jaro, na slunce, až se vše zazelená a vykvete, až se narodí mláďátka… Na jaře začíná nový zemědělský rok a jeho vyvrcholením jsou Velikonoce.

Na výstavě se dozvíte, jaké jarní zvyky zajišťovaly zdar nové úrody obilí a ovoce, zdraví drů-beže i dobytka. Šlehání pomlázkou mělo udržet mládí, krásu a zdraví dívek a žen. Poznáte, jaké křesťanské i antické symboly se skrývají v zobrazeních beránka nebo pastýře, proč se pou-žívají jívové kočičky, pomlázky a mladé osení.

Zaposloucháte se do velikonočních koled; po-kusíte se porozumět květomluvě. Vejdete do místnosti plné živých rostlin, bylinek, sušených i umělých květin, uvidíte drobná domácí zvířata (vycpaná) a mnohé předměty, které flóru a faunu zobrazují, neboť příroda je věčným zdrojem inspirace. Výstava bude zahájena tvořivou dílnou pro malé i velké, která se bude konat v sobotu 14. února 2015 od 13.00 do 15.00 hod. a nese název „JEDNA VLAŠTOVKA JARO NEDĚLÁ“.

Proto si ptáčků poříďte hned několik. Můžete si vyrobit dekorace v podobě zvířat, která souvisejí s blížícím se jarem a Velikonocemi – beránky, ptáčky, kuřátka a slepičky. Používat budeme různé techniky a materiály včetně přírodnin a peří.

Vzkaz vám může přidržet vlaštovka z kolíčku na prádlo, v okně se budou pohupovat látkoví nebo papíroví skřivánci, v květináči se uhnízdí slepička z lýka. Čerstvé osení nabídněte k pastvě chundelatému beránkovi. Cena: 40,- Kč/osoba, v ceně je zahrnutý veškerý materiál a prohlídka jarní výstavy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Fijala, růže,...

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.6 km)

U tří jasanůLuže (21.8 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (27.6 km)