Městské muzeum a galerie Polička, Polička

Městské muzeum a galerie Polička

Polička, Tylova 114

Není tu akce, kterou Městské muzeum a galerie Polička pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.cbmpolicka.cz

V roce 1881 byl v Poličce založen muzejní spolek „Palacký“, jehož hlavním cílem bylo sbírat starožitnosti a památky města Poličky a jeho okresu. Řada dobrovolníků nahromadila mnoho zajímavých předmětů, nicméně během první světové války činnost spolku skončila. Největším problémem pro rozvoj muzea v Poličce bylo to, že mu chyběla vlastní budova. K vyřešení situace došlo roku 1929, kdy muzeum bylo městem Poličkou obdarováno budovou bývalých chlapeckých škol. V budově muzeum sídlí dodnes.

Nové stálé expozice následně v roce 1934 se svými spolupracovníky obstaral významný vlastivědný pracovník Ing. František Bukáček, který nastoupil do čela muzejního spolku. Postupně se v muzeu v Poličce vystřídalo několik významných ředitelů. K otevření moderní expozice „Sklářství na Horácku“ došlo v roce 1967. V roce 1973 došlo k otevření expozice „Památníku Bohuslava Martinů“, která byla v roce 1984 obnovena. Následně bylo muzeum několik let kvůli špatnému stavu budov uzavřeno. Oblíbenou se postupně stala několikrát obměněná výstava rodné světničky B. Martinů, a také nově pro veřejnost zpřístupněné části městských hradeb.

V rekonstruované budově radnice na náměstí v Poličce byla v roce 1994 otevřena stálá expozice starého a moderního umění. V roce 2009 při 50. výročí úmrtí B. Martinů byly otevřeny všechny nové historické výstavy a rekonstruované výstavní sály v budovách č. p. 112 a 113.

Muzeu zůstal oficiální název Městské muzeum a galerie Polička, nicméně jako propagační je používán název Centrum Bohuslava Martinů v Poličce.

Foto: Petr1888, Wikipedie



Městské muzeum a galerie Polička a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Městské muzeum a galerie Polička: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!