Homage caroli Quarti

Homage caroli Quarti

Termín: 6.12.2016 23.12.2016
Vstupné:

zdarma

6pro - 23pro celý den

Žánr: výstavysochyobrazysochařství


Výstava Homage Caroli Quarti uzavírá oslavy 700. výročí narození moravského markraběte, českého krále a císaře římského Karla IV., jež si letos připomíná kulturní Evropa. Expozici soch a obrazů pořádá GALERIE V ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, pod záštitou primátora města Brna Ing. Petra Vokřála.

V čase konceptuálního umění, kdy výstřelek je oslavován nad technikou a umem se výstava Homage Caroli Quarti vrací k řemeslu a umělecké tradici, aby vzdala hold králi a mecenáši umění, jež položil základy české kultury: sochařství, nástěnné malby, kovářství, ražení mincí či iluminace.

Namísto historické figury na poli evropských dějin je Karel IV. představen jako lidský smrtelník v oděvu krále, mystik za maskou politika, bojovník s duší humanisty, vizionář, pragmatik, stratég a filantrop. Sochy akademického sochaře Igora Kitzbergera a obrazy Eriky Voith jakožto zastánců řemeslného umu, navracející smysl umělecké tradici a kulturnímu odkazu českých mistrů, se pokouší nahlédnout do osobnosti tohoto filozofa - krále.

Svébytné pojetí historického tématu představí Igor Kitzberger v syrovosti soch z bronzu a oceli se sobě vlastní anatomickou virtuozitou a estetickou deformací společně s dvoumetrovými plátny Eriky Voith na pomezí realismu, exprese a abstrakce, zachycující charakter a podstatu bez tendence didaktické popisnosti.

Namísto názvu a čísel pojmenovány vlastními slovy Karla IV. Při této příležitosti jsou díla výjimečně povýšená do sfér vizuální technologie ve formě interaktivních projekcí Davida Klodnera. Přijměte pozvání a staňte se svědky kulturního dialogu mezi historií a avantgardou.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Homage caroli Quarti

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.1 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.8 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...