Olomoucký orloj, Olomouc

Olomoucký orloj

Olomouc, Horní náměstí 583

1
Není tu akce, kterou Olomoucký orloj pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)Bára B.
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Na severní stěně olomoucké radnice se nachází Olomoucký orloj, který sice není tak známý a populární jako ten pražský, nicméně byste ho neměli při návštěvě Olomouce minout. Orloj je vybaven heliocentrickým ciferníkem, čímž se řadí k jednomu z mála heliocentrických orlojů na světě.

První písemná zmínka o orloji pochází z roku 1519, tradice však říká, že jeho stavba probíhala již v letech 1419 – 1422. S jeho vznikem je spojená pověst, že tvůrce, který ho postavil, byl oslepen, aby nemohl žádné podobné dílo vytvořit nikde jinde. Během své historie byl orloj několikrát přebudováván. Přidány byly nejrůznější pohyblivé loutky světců. Během 2. světové války byl však orloj velmi poškozen a v následujících letech kompletně přebudován v duchu socialistického realismu Karlem Svolinským.

Náboženské motivy tak vystřídaly na orloji mozaiky a figurky, které odpovídaly tehdejší socialistické ideologii. Výzdoba znázorňuje práce typické pro jednotlivé měsíce v roce a nechybí ani folklórní motiv Jízdy králů. Součástí výzdoby jsou i postavy představující příslušníky pracovní třídy. Nechybí ani kalendárium, které zvýrazňuje dny významné pro komunistický režim, mimo jiné třeba narozeniny Stalina a Gottwalda. Ve středu se nachází také mosazný kohout, který svým kokrháním oznamuje poledne.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Olomoucký orloj na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Olomoucký orloj: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!