Kostel svatého Mořice, Olomouc

Kostel svatého Mořice

Olomouc, 8. května

Není tu akce, kterou Kostel svatého Mořice pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Gotický proboštský farní kostel v Olomouci je nepřehlédnutelná stavba nacházející se jen kousek od Horního náměstí. Jeho umístění je však poměrně stísněné, v těsném okolí historické zástavby Olomouce. Původně šlo o pozdně románskou panskou svatyni. Později však na jejím místě vznikl raně gotický kostel. Současný vzhled získal na počátku 16. století.

V roce 1572 byla k trojlodnímu kostelu přistavěna renesanční hrobka Václava Eddelmanna z Brosdorfu. Vnitřní interiér byl po požáru v roce 1709 přestavěn v barokním stylu. Na této přestavbě se podíleli malíři Jan Kryštof Handke, Karel Josef Harringer, Václav Jindřich Nosecký, Karel Moravec a sochaři Filip Sattler, Jan Sturmer a Jiří Antonín Heinz. V letech 1869 – 1908 však kostel prošel opět regotizací.

Nejznámější částí kostela je pozdně gotická jižní věž, která je zájemcům přístupná za dobrovolný příspěvek. Ta měří 46 metrů a pro vyšplhání na její vrchol je potřeba zdolat 206 schodů. Její vyhlídka však nabízí úžasný pohled nejen na historické centrum, ale na Olomouc vůbec. V horní části věže se nachází také čtyři památeční zvony, které byly ulity v roce 1985. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Kostel svatého Mořice na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kostel svatého Mořice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!