Olomoucká radnice, Olomouc

Olomoucká radnice

Olomouc, Horní náměstí 583

1
Není tu akce, kterou Olomoucká radnice pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)Bára B.
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Olomoucká radnice, jejíž součástí je také orloj ve stylu socialistického realismu, se nachází na Horním náměstí, kde tvoří spolu se Sloupem Nejsvětější Trojice a gotickými fontánami jednu z dominant Olomouce. Gotická budova s goticko-renesanční věží, jejíž výška dosahuje 75 metrů, je považována za nejvýznačnější stavební památku olomoucké světské architektury. Zároveň je velmi reprezentativní budovou, ve které dodnes sídlí městská samospráva.

Základní kámen gotické budovy radnice byl položen v roce 1378, kdy povolil její stavbu moravský markrabě Jošt Lucemburský. Radniční věž pak vznikla během stavby kamenné budovy v 15. století. Práci na ní zakončilo její zastřešení v roce 1443. V té době dosahovala ale jen třetiny současné výšky. Svou současnou výšku získala až během přestavby v letech 1601 – 1607. Na věž si mohou zájemci udělat také výlet. Pravidelné prohlídky, které zajišťuje Informační centrum Olomouc (jenž je umístěno také v budově radnice), se konají od 11:00 a 15:00. V lednu a únoru je pak věž uzavřena.

Olomoucká radnice slouží již desítky let jako symbol hospodářského a politického významu, který dříve někdejší královské hlavní město mělo. Budova je čtyřkřídlá a disponuje vnitřním dvorem, na kterém se často pořádají i kulturní akce. I uvnitř budovy lze nelézt původní klenuté místnosti. Jedna z nich je také Obřadní síní. Součástí budovy je také kaple sv. Jeronýma, jejíž součástí je unikátní kroužená klenba, která je vůbec nejstarší u nás. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Olomoucká radnice na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Olomoucká radnice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!