Vlastivědné muzeum v Šumperku, Šumperk

Vlastivědné muzeum v Šumperku

Šumperk, Hlavní třída

1
Není tu akce, kterou Vlastivědné muzeum v Šumperku pořádá? Přidej ji

Počátky činnosti muzea jako organizace spravující území většího regionu lze hledat v roce 1954, kdy Muzeum v Šumperku přešlo ze správy města pod ONV a stalo se Okresním vlastivědným muzeem (OVM).

Důležitým předpokladem plnění muzejních úkolů byla spolupráce s Krajským vlastivědným muzeem v Olomouci, které bylo odborným metodickým střediskem pro Olomoucký kraj. V roce 1960 se muzeum stalo spoluvydavatelem vlastivědného sborníku Severní Morava.

Po roce 1989 došlo v muzejní práci k zásadním změnám. Rekonstruováním výstavního kabinetu získalo muzeum nový výstavní prostor především pro grafiku. V roce 1996 byla u příležitosti 100. výročí založení muzea otevřena nová stálá expozice Příroda a dějiny severozápadní Moravy. K významným publikačním počinům patřil podíl muzea na vydání Vlastivědy šumperského okresu (1993).

V rámci osamostatnění okresu Jeseník k 1.1.1996 se od OVM oddělilo muzeum Jeseník i zámek Jánský Vrch v Javorníku. V roce 2002 byl zámek ve Velkých Losinách delimitován do správy Národního památkového ústavu v Praze.



Vlastivědné muzeum v Šumperku a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Vlastivědné muzeum v Šumperku: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!